19 / 04 / 2024

Kadıköy Şekerciler Apartmanı kentsel dönüşümle yıkılacak!

Kadıköy Şekerciler Apartmanı kentsel dönüşümle yıkılacak!

Kadıköy'de bulunan Şekerciler Apartmanı için kentsel dönüşüm dahilinde yıkım karar alındı.  Mimarlar ve kent araştırmacıları, binanın girişinde bulunan ve ressam Jale Yılmabaşar tarafından tasarlanan seramik panonun korunması için çağrı yaptı.



İstanbul Kadıköy Erenköy Kantarcı Rıza Sokak’ta yer alan ve üzerinde seramik sanat eseri olan Şekerciler Apartmanı için kentsel dönüşüm dahilinde yıkım kararı alındı. Hürriyet'ten Ece Çelik'in haberine göre; apartman üzerinde akademik tezlerde de yer alan Gorbon Işıl üretimi seramik sanat eseri yer alıyor. Kadıköy mimarisinin örneklerinden biri olan bina için sosyal medyada çok sayıda kişi çağrıda bulundu. Konu hakkında açıklama yapan sanat tarihçisi Oktay Orhun, “Binayı ziyaret ettiğimde inşaat yetkililerinin seramik panodan haberdar olmadıklarını fark ettim. Hatta konu açılınca fiyatını merak ettiler. Kırmadan sökmeye ikna etmeye çalıştım. Bu gibi binalarda yer alan eserlerin korunması belediyelerin ilgili alanlara bir sanat tarihçisi göndermesiyle çözülebilir” dedi.

Pano korumaya alınmalı

Binada bulunan seramik panoyu tescil etmek konusundaki yetkinin İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na ait olduğunu söyleyen Yüksek mimar ve restoratör Seda Özen Bilgili, “Burada panonun korumaya alınarak uygulama sonrası tekrar yerine konulması en mantıklı çözüm gibi görünüyor. Bu yapılar için genel bir karar alınması için başvuracağız” şeklinde konuştu.

Kadıköy Şekerciler Apartmanı kentsel dönüşümle yıkılacak!

Kültür araştırmacısı İnan Kenan Olgar ise “Eserin ressam ve seramik sanatçısı Jale Yılmabaşar’ın olduğunu tahmin ediyoruz. Yuvarlak figürler onun eserlerine ait olduğu izlenimini veriyor. Yılmabaşar, çok fazla üreten bir sanatçı olduğu için hangi işinin nerede olduğunu tek tek hatırlamadığını söyledi. Bir dönemin izlerini taşıyan değerli bir seramik yapının mutlaka korunması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

"Eser zarar görmeyecek"

Apartmandaki kentsel dönüşümü gerçekleştiren K Yapı ortaklarından Serhat Kerenciler, “Tepkileri anlıyoruz, bina üzerindeki seramikleri koruyarak yeni binada kullanacağız. Aynı işlemi daha önce Kalamış’taki Yonca Apartmanı’nda da yaptık. Kimse endişe etmesin esere zarar gelmeyecek” dedi.

Takip edilecek

Kadıköy Belediyesi'nde yapılan açıklamada ise “Yapı Kontrol Müdürlüğümüz Şekerciler Apartmanı’nda inceleme yaptı. Binanın müteahhitine ve mimarına eserin dikkatlice sökülerek koruma altına alınması şartıyla yıkım ruhsatı verileceğini bildirdi. Yeni yapılacak yapının mimarı İsmail Turanlı da eserin yeni binaya tekrar yerleştirilmesi için proje çizimini revize edeceğini bildirdi. Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü proje bittikten sonra eserin zarar görmeden yeniden yerleştirilmesi konusunda takipçi olacak” ifadeleri yer aldı.

Kadıköy Moda İskelesi kültür mekanına dönüşüyor!


Geri Dön