20 / 04 / 2024

Çin kentsel dönüşümle Kaşgar'daki tarihi yapıları yıkıyor!

Çin kentsel dönüşümle Kaşgar'daki tarihi yapıları yıkıyor!

Çin, kentsel dönüşümle Orta Asya’daki Türk devletlerinin birçoğuna ev sahipliği yapan, Türk-İslam tarihi açısından büyük öneme sahip olan tarihi Kaşgar kentini yıkmaya hazırlanıyor.



Çin, kentsel dönüşüm bahanesiyle Türk-İslam tarihi açısından büyük öneme sahip olan tarihi Kaşgar kentini yıkmaya hazırlanıyor.


KENTİ YOK EDİYOR


DEVLETİN Doğu Türkistanlı Müslümanlara uyguladığı katliam ve zulüm politikaları devam ederken şimdi de bu bölgede bulunan tarihi Kaşgar kentini yok ediyor. Türk-İslam tarihi açısından büyük öneme sahip şehrin yok edilmesinin arkasında yatan sebep ise, Doğu Türkistanlıların kültürleri, tarihi ve İslam ile bağlarını tamamen koparmak.  Çin devleti, 2010 yılında başlayıp 2015 yılının sonunda sona erdirmeyi planladığı kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Doğu Türkistan’ın tarihi Kaşgar kentini tahrip ediyor. 


İSLAM İZLERİ SİLİNİYOR


Eski dönemlerde Orta Asya’daki Türk devletlerinin birçoğuna ev sahipliği yapan, Yusuf Has Hacib ve Kaşgarlı Mahmud gibi Türk tarihinin önemli isimlerinin de türbelerinin bulunduğu kentteki, Türk-İslam medeniyetlerine ait tarihi eserler yok ediliyor. Kentsel dönüşüm bahanesiyle Kaşgar’ın altını üstene getiren Çin, buradaki Türk ve İslam izlerini silerek Doğu Türkistanlı Müslümanların, geçmişi ile olan bağlarını koparmaya çalışıyor.  Orta Asya’da, en iyi şekilde muhafaza edilmiş geleneksel Türk ve İslam şehri, Çin eliyle tarih sahnesinden siliniyor. 


Güneş


Geri Dön