29 / 03 / 2024

Kadir Topbaş: Dönüşürken mahalle kültürünü yaşatacağız!

Kadir Topbaş: Dönüşürken mahalle kültürünü yaşatacağız!

Kentsel Dönüşümün Sosyal Boyutu konulu sempozyum, Çevre ve Şehircilik Bakam İdris Güllüce ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'm katılımıyla İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) gerçekleştirildi...



"Kentsel Dönüşümün Sosyal Boyutu" konulu sempozyumda konuşan Başkan Kadir Topbaş, mahalle kültürünü koruyan bir yapılaşmaya gidileceğini söyledi.


Kentsel Dönüşümün Sosyal Boyutu konulu sempozyum, Çevre ve Şehircilik Bakam İdris Güllüce ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'm katılımıyla İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) gerçekleştirildi. 


Kentsel dönüşümün medeniyet, sosyalleşme ve insan açısından ele alındığı sempozyuma İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın ile Mimar ve Mühendisler Grubu Başkam Murat Özdemir ve bazı ilçe belediye başkanları da yer aldı. 

Sempozyumun açılışında konuşan Başkan Kadir Topbaş, kentliliğin sosyal bir evrim, şehirlerin de bir yenileşme merkezi olduğunu belirterek, İstanbul'da oluşturulan sitelerin sosyalleşmeyi azalttığını ve insanlar arasındaki uçurumu arttırdığını söyledi. Hayat alanlarını birbiriyle ilişkili kılmak ve mahalle duygusunu daha çok yaygınlaştırmak zorunda oluğumuzu ifade eden Kadir Topbaş, "Yapılan site modeli zenginler ve fakirler arasında ayrışmaya yol açıyor. Ekonomik durumları aynı durumda olan insanlar birbirleriyle ilişki kuruyor, diğerini hissetmiyor. Bunun önüne geçmeliyiz" dedi. 

Başkan Topbaş, şöyle konuştu; "Şehrimizde geçmişte maalesef mühendislik hizmetleri almadan sadece barınma ihtiyacım dikkate alan yapılar yapılmış. Bu çarpık yapılaşmayı aşmak için deprem riskini bir şansa dönüştürerek İstanbul'un ranta dönüşmeden yenilenmesini arzu etmekteyiz. Sayın Başbakanımızın 'TOKİ ve KİPTAŞ kanalıyla kar amacı gütmeyen modern yapılar yapınız' talimatı var. Ancak maalesef dünyada bir rant ihtirası var. 


Paris'te Eyfel Kulesi'nin yakınındaki gökdelenleri görmezini arzu ederim. İstanbul'daki bu yüksek yapılar konusunda mimar ve mühendisler odası ile sivil toplum kuruluşlarının daha çok fikir beyan etmelerini arzu etmekteyiz." Sempozyumda daha sonra söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de Marmara depreminde yaşanan acılara dikkat çekerek, İstanbul'daki riskli yapıların, insanların geleceğinden korkmadığı çağdaş yapılara dönüştürmek için kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu söyledi. 



Türkiye Gazetesi 


Geri Dön