26 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: Etiler Polis Okulu arazisini kent menfaati için değerlendireceğiz!

Kadir Topbaş: Etiler Polis Okulu arazisini kent menfaati için değerlendireceğiz!

Kadir Topbaş, Etiler’deki okul arazisinin kent merkezinde kıymetli bir alan haline geldiği için İçişleri Bakanlığı’ndan gelen talep üzerine protokol yaptıklarını anlatarak, arazi değerlemesinin de Maliye Bakanlığı tarafından yapıldığını belirtti.





İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Etiler’deki Polis Okulu arazisinin ihalesiz olarak devrine ilişkin iddialara, “Şu anda bizim Büyükşehir Belediyesi olarak henüz bir tasarrufumuz yok. Yani onu nasıl değerlendireceğimiz, belediye olarak nasıl bir ihaleye çıkacağımız, KİPTAŞ üzerinden mi değerlendireceğimiz konusunda netleşmiş değiliz” yanıtını verdi. 

Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketler hakkındaki iddialar konusunda basın toplantısı düzenledi. Etiler’deki Polis Okulu arazisinin belediyeye devredildikten sonra ihalesiz olarak KİPTAŞ’a devredildiğine ilişkin iddialar konusunda Topbaş, büyükşehir belediyesinin sadece İçişleri Bakanlığı ile değil birçok kamu kurum ve kuruluşuyla paralel ve benzeri takas protokolleri veya değerleme adı altında paralel çalışmalara girdiğini dile getirdi.

Talep İçişleri’nden 

Topbaş, Etiler’deki okul arazisinin kent merkezinde kıymetli bir alan haline geldiği için İçişleri Bakanlığı’ndan gelen talep üzerine protokol yaptıklarını anlatarak, arazi değerlemesinin de Maliye Bakanlığı tarafından yapıldığını belirtti. Özellikle emniyet teşkilatının başta lojman olmak üzere bazı ihtiyaçlarını karşılamak adına kendilerinden bir çalışma istendiğini ifade eden Topbaş, şöyle devam etti: 

“Çatalca’daki Polis Koleji’nden Yüksekova’daki lojmanlara kadar Türkiye ’nin birçok yerinde ihtiyaçlarını giderme adına protokol yaptık. Bu protokol çerçevesinde mülkiyeti belediyemize geçti ve birinci etap olmak üzere KİPTAŞ’ın ürettiği ve genelde emniyet teşkilatının, İçişleri Bakanlığı’nın, Adalet Bakanlığı’nın da lojman ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığımız bir kurum olarak bize müracaatla bir bölümünün orada mevcut konutlardan vermek üzere bir ön anlaşma da yapıldı. Bu süreç devam etmektedir. Medyaya sızan ve iddialar üzerine söylenen, bu arazinin nasıl değerlendirileceği... Birileri kendi aralarında birtakım organizasyonlar yapabilir, ilişkiler kurabilir, üzerinde gelecek adına hesaplar yapabilir, kendi aralarındaki birtakım konuşmalar da geçmiş olabilir. Şu anda bizim Büyükşehir Belediyesi olarak henüz bir tasarrufumuz yok. Yani onu nasıl değerlendireceğimiz, belediye olarak nasıl bir ihaleye çıkacağımızı, KİPTAŞ üzerinden mi değerlendireceğimiz konusunda netleşmiş değiliz. Kaldı ki kamu kuruluşu olarak zaten biz bunu ihale ile yapmak zorundayız. Başka türlü yapma imkânımız yok.” 

Arazinin tapularının belediyeye ait olduğunu söyleyen ve bu tapuları gösteren Topbaş, “Biz bunu değerlendirirken, kamu kaynaklarını nasıl hassasiyetle değerlendirdiysek, aynı şekilde İstanbul ve kent menfaati için değerlendireceğiz. Henüz bununla ilgili adımlar atılmadı. Şu anda üzerinde çalıştığımız bir şeyin medyaya yansımasına baktığımızda birileri birtakım kendilerince hesap yaptığından bahsediliyor ki bu bizim dışımızda. Sonuçta karar verici olarak belediyemiz, belediyemiz encümenin ve yetkili birimleri ve meclisimiz var. Bizim bireysel adım atmamız da mümkün değil” diye konuştu. 

430 milyon lira değer 

Topbaş, toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Etiler’deki Polis Okulu arazisi için ne kadar fiyat biçildiği konusunda Topbaş, “Arazinin değeriyle ilgili daha önce  TOKİ  bir bedelle talepte bulunmuş. TOKİ’nin talebinden sonra Milli Emlak değerleme yapmış. Tarafsız kurumlar tarafından belirlenen bir değer üzerine 430 milyon lira gibi bir rakamla bir mutabakata varılmış. Bu çalışmalar devam ediyor. Buna mahsup olmak üzere KİPTAŞ’tan bazı konutların lojman olarak verilmesine ilişkin çalışmalar bitme aşamasında” dedi. 


Dosyadaki iddiaya göre satılacaktı 

Etiler Polis Okulu, İstanbul’da savcılığın yapmak istediği 2. dalga operasyonunda yer alan konulardan biri. Dosyadaki iddialara göre okul arazisinin piyasa değeri 1 milyar doların üzerinde. Yine dosyaya göre, Bilal Erdoğan’ın gizli ortakları arasında yer aldığı iddia edilen Bosphorus 360 isimli şirkete, ihalesiz satış bedeli olarak 460 milyon dolara satılmasının kararlaştırıldığı tespit edilmişti. Böylelikle satış yapılsa yaklaşık 600 milyon dolarlık kamu zararı oluşacaktı. Soruşturma dosyasında yer alan iddia şöyle: “Bosphorus 360 şirketinin henüz Polis Okulu arazisi için devir, satış ve ihale süreci olmadan yabancı ortaklarla anlaşmalar yaptığı, yabancı firmalara Albaraka Türk Katılım Bankası’ndan fon dahi ayarladığı belirlendi. Henüz nihai ihale gerçekleşmeden Bosphorus 360 aracılığıyla binaların maketlerinin bile hazırlandığı kayıtlara geçti. Arazinin devri sürecinde KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım’ın organizesinde, arazinin ‘değerleme ihalesi’ne fesat karıştırıldığı da belirlendi.”


Radikal


Geri Dön