28 / 03 / 2024

Kadir Topbaş: Ürettiğimiz sinerji ile İstanbul’a vizyon kazandırdık!

Kadir Topbaş: Ürettiğimiz sinerji ile İstanbul’a vizyon kazandırdık!

TUROB ’un Geleneksel Öğle Yemeği’nde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “ İstanbul dünyanın vitrininde. Büyük kongre şehirleri arasında dünya birincisi oldu ” dedi.




Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nin (TUROB) Kasım ayı geleneksel öğle yemeğine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra TUROB Yönetim Kurulu Başlanı Timur Bayındır, TUROB üyesi işadamları ve çok sayıda turizmci katıldı.


Yemekte konuşan Başkan Kadir Topbaş ülkelerin ve şehirlerin ekonomisini geliştirmesi sebebiyle turizm sektörünün motor sektörlerden biri olduğunu söyledi. Turizm sektörünün pazar payının küresel krize rağmen çok yüksek olduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş, krizde kendisini en hızlı toplayan sektörlerin başında yine turizm sektörünün geldiğini söyledi.


Başkan Topbaş 1990 yılında dünyada dolaşan turist sayısının 450 milyonken bu rakamın günümüzde 1 milyarı aştığına dikkat çekti. Ortada büyük bir pasta olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, bu pastadan herkesin pay kapmaya çalıştığını ve dünya ülkelerinin en büyük rekabet alanının turizm sektörü olduğunu söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Dünya turizm endüstrisinin ilk 8 ülkesi en büyük payı alıyor; yüzde 40’ını. Türkiye sekizinci sırada. Bu yarışta Türkiye’yi en ön saflarda görmek istiyoruz. 2012’de 35 milyon turist sayımız vardı. Bu yılın sonunda 38 milyona çıkması bekleniyor. 26 milyar dolar da gelirimiz var. Önümüzde iki hedef olmalı; Birincisi turist sayısını arttırmak. İlk etapta 50 milyon turist. İkincisi ise kişi başına turizm harcamasını yükseltmek. İlk 8 ülkenin kişi başına turist harcaması 1100 dolar. Türkiye’ninki 743 dolar. Bu hedefleri aşacak potansiyelimiz var.”


“Ürettiğimiz sinerji ile İstanbul’a vizyon kazandırdık” diyen Başkan Topbaş İstanbul’un turizm kapasitesi ilgili de şu bilgileri verdi: “Şu an İstanbul’da yatak kapasitesi 150 bini aşmış durumda. Eğlence tesisi kapasitesi ise 100 bini bulmuş durumda. Büyük kongre şehırlerı arasında dünya birincisi oldu. İstanbul’un kongre adresi olması avantajlı. Çünkü toplantılara katılım yüzde 30 artıyor. Ziyaretçi sayısında avrupa’nın en fazla büyüyen şehri olduk. Dünya turizm kenti sıralamasında ilk altıdayız. Dubai, Hong Kong, Barcelona, Milano, Roma, Amsterdam, Tokyo, Los Angles gibi şehirleri geride bıraktık. Bangkok, Londra, Paris, Singapur Ve New York ile yarışıyoruz. 2004’te 3,5 milyon olan turist sayısı 10 milyona ulaştı. Hedefimiz, 30 milyon turist.”


Turizmin olgusunu ve güzelliğini İstanbul'un tanıtımı ve dünya barışına önemli katkı sağlamak amacıyla turizme önem verdiklerini ifade eden Başkan Topbaş, "Hedeflerimizi doğru belirledik ve gelinne nokta güzel bri başarı öyküsü. Henüz daha basamakların ilklerindeyiz, çıkmamız gereken basamaklar var. Bununle ilgili olarak, Büyükşehir Belediyesi olarak yapmamız gereken ne varsa, herşeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Kültürel zenginliğimizin taktimi ve gelen misafirlerin sadece alışveriş, müzeleri gezmek değil, yeni bir takım destinasyonları oluşturmak adına da katkı sunabiliriz. Bunu da çalışmamız gerekir" diye konuştu.  


Başkan Topbaş Etiler ile Çamlıca arasına yapılacak teleferik projesiyle saatte 6 bin, günde 100 bin kişinin boğazı teleferikle geçebileceğini ifade ederek, “İnanıyorum ki bu proje İstanbul turizmine büyük katkı sağlayacaktır” dedi.




İBB


Geri Dön