20 / 04 / 2024

Başbakan Erdoğan: Diyarbakır'a 880 milyonluk yatırım kazandırdık!

Başbakan Erdoğan: Diyarbakır'a 880 milyonluk yatırım kazandırdık!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Kantar Köprülü Kavşağı' nda düzenlenen toplu açılış törenindeki konuşmasında, "Bir seferde Diyarbakır' a eski rakamla, 880 trilyonluk yatırım kazandırdık" dedi...




"Bir seferde Diyarbakır'a eski rakamla, 880 trilyonluk yatırım kazandırdık"


Bugünkü törenle Diyarbakır'a toplamda, eski rakamla, 740 trilyon liralık yatırım kazandırdıklarını bildiren Erdoğan, yarın Bismil'e ardından da Ergani'ye geçeceğini ve burada açacakları eserlerle bir seferde Diyarbakır'a 880 trilyonluk, Dicle Üniversitesi'ne de 18 trilyonluk liralık yatırım kazandırdıklarını açıkladı.


Erdoğan, şunları söyledi:


"Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız Diyarbakır'a bu açılışta 6 köprülü kavşak inşaat etti onların açılışını yapıyoruz hayırlı olsun. Diyarbakır-Siverek yolu bitti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız il genelinde 168 trilyon liralık hizmet ve yatırımı tamamladı. Milli Eğitim Bakanlığımız, Diyarbakır'a yeni 265 derslik, 2 pansiyon, 1 spor salonu kazandırdı. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız, Gençlik ve Spor Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kalkınma, İçişleri, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarımız çeşitli eserleri Diyarbakırımıza kazandırdılar. Diyarbakır Valiliğimiz, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz önemli hizmetleri bitirdiler. Bilim Yayma Vakfı sivil toplum örgütü olarak Diyarbakır'a 2 öğrenci yurdu kazandırdı. Bunların hepsini bugün açıyor, Diyarbakırımıza kazandırıyoruz."


Konuşmasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının düzenlediği nikah törenine geçeceklerini belirten Başbakan Erdoğan, sanatçılar Şivan Perver ve İbrahim Tatlıses'in düetleriyle 400 çiftin nikahının kıyılacağını söyledi. Nikah töreninin ardından Mesut Barzani ile Valilik tarafından düzenlenen yemeğe katılacaklarını hatırlatan Erdoğan, burada Diyarbakır için projeleri değerlendireceklerini bildirdi.


Irak Kürt Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani'ye, Erbil'den gelerek heyecanlarına ortak olması dolayısıyla teşekkür eden Erdoğan, "Şivan Perver'e ülkesine, topraklarına, ana baba ocağına 37 yıl sonra tekrar hoşgeldin diyorum. Diyarbakır'a kazandırdığımız 880 trilyon liralık eser ve hizmetlerin hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.


-Notlar


Başbakan Erdoğan, toplu açılış töreninin yapılacağı alana Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile Başbakanlığa ait otobüsle geldi. Yol boyunca halkı selamlayan Erdoğan ve Barzani, tören alanındaki platforma çıkarak meydandakileri selamladı.


Diyarbakır Kantar Kavşağındaki toplu açılış törenine Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mevlüt Çavuşoğlu, Güldal Akşit, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Diyarbakır ve çevre illerin milletvekilleri, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç da katıldı. 


Açılışın yapıldığı alana asılan "Selahaddin'in torunları, asrın fatihini selamlıyor. Yürek yüreğe, omuz omuza yürüyerek", "Bir daha kardeş kanı akmasın diye, bir daha anneler ağlamasın diye zehirse zehri biz içeriz" yazılı pankartlarla, anlamı "gün bir olma, gün kardeşlik günü" olan Kürtçe dövizler ile Rum süresi 22. ayetindeki "Göklerin ve yerin yaratılması dillerimizin ve renklerimizin farklı olması da O'nun ayetlerindendir" ifadelerinin yer aldığı pankartlar dikkati çekti. 


Sanatçılar Şivan Perver ile İbrahim Tatlıses, alana birlikte gelerek, protokoldekileri selamladı. Perver ve Tatlıses'in düetinde Emine Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Arınç, göz yaşlarını tutamadı.


Erdoğan, konuşmasının ardından IKBY Başkanı Mesut Barzani, Başbakan Yardımcıları, bakanlar ve protokoldekiler, kurdeleyi kesmek için platforma çıktı.


Başbakan Erdoğan, "Diyarbakır'ın şahsında, tüm bölgeye, birliğimizin, beraberliğimizin ve tüm ülkemizin barışına vesile olsun diyorum. Allah yar, yardımcımız olsun diyorum. İnşallah gelecek çok daha güzel olacak, çok daha iyi olacak, aydınlık olacak" diyerek kurdeleyi kesti.


AA


Geri Dön