26 / 04 / 2024

Kadir Topbaş'ın İstanbul'a kazandırdıkları!

Kadir Topbaş'ın İstanbul'a kazandırdıkları!

Kent yönetimine yeni bir soluk getiren Kadir Topbaş, 10 yıllık başkanlığı süresince İstanbul’un çehresini değiştirdi. Trafik yarasına dünyaya örnek olan projelerle çare üreten Topbaş, yeniden seçilirse İstanbul patronluğunda rekor kıracak...




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı 10 yıldır yürüten Kadir Topbaş, çalışmalarıyla kente adeta yeni bir hüviyet kazandırdı. Bu süreçte metro yatırımlarının yanı sıra metrobüs gibi yeni ulaşım imkânları, lalelerle bezenmiş kent peyzajıyla farklı bir şehir konsepti yaratan Topbaş, 2010’da Kültür Başkenti olan İstanbul’un kültür sanat hayatına da önemli katkılarda bulundu. 2004’ten bu yana İstanbul’u yöneten Topbaş, 30 Mart seçimlerini kazanırsa kendisine ait rekoru kıracak ve üç dönem üst üste İstanbul’u yöneten ilk belediye başkanı olacak. 


RAYLI SİSTEME 6.5 MİLYAR DOLAR: Metro 41’den 81 km uzunluğa ulaştı. 23.5 kilometrelik Yenikapı-Hacıosman hattı tamamlandığında, yolculuk süresi 32 dakikaya düşecek. 44 kilometrelik ana tüneller tamamlanarak Kartal-Kadıköy Metro Hattı hizmete açıldı. Otogar-Bağcılar-Olimpiyatköy Hattı bu yıl hizmete girdi. Raylı sistemlere bugüne kadar 6 milyar 633 milyon TL yatırım yapıldı.  


METRODA DEVRİM: HALİÇ KÖPRÜSÜ: Günde 1 milyon yolcunun kullanması beklenen Haliç Köprüsü’nün yapımının önündeki engel Topbaş’la kalktı. İstanbul Metrosu’nun en önemli aşamalarından biri olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü’yle Hacıosman’dan metroya binen yolcular, kesintisiz olarak Yenikapı Aktarma İstasyonu’na ulaşacak. Burada  Marmaray  bağlantısıyla, Kadıköy-Kartal, Bakırköy-Atatürk Havalimanı veya Bağcılar-Olimpiyatköyü-Başakşehir’e kısa sürede ulaşabilecekler.


7 YILDA 231 KAVŞAK VE YOL 


2004 öncesinde İstanbul’da bin 592 otopark bulunuyordu. Bugün bu sayı 2 bin 419’a çıkarıldı. Değnekçilik en büyük sorundu. İSPARK gibi çok büyük bir şirket kurarak bu sorun çözüldü. Yaklaşık 250 milyon TL maliyetle Dolmabahçe-Bomonti tünel yolu açıldı. Günde 22 bin aracın kullandığı bu tünel sayesinde yarım saatlik güzergâh 5 dakikaya indi. İstanbul’da 7 yılda 231 kavşak ve yol yapıldı. Karayolu, tünel ve kavşaklar yapılarak 5 milyar 175 milyon TL harcandı. 


DÜNYA ÖRNEK PROJE: METROBÜS


17 Eylül 2007’de Avcılar-Topkapı arasında ilk Metrobüs seferleri başladı. Böylece E-5 trafiğinde vatandaşlara toplu ulaşım alternatifi sağlandı. Metrobüs kısa sürede İstanbullular tarafından en yoğun kullanılan toplu taşıma aracı oldu. Kısa süre içinde Metrobüs Hattı’nın uzunluğunu 50 kilometreye çıkarıldı. Beylikdüzü-Söğütlüçeşme arası 83 dakikaya indi. Metrobüsle günde 800 bin kişi seyahat ediyor. İETT filosu yenilendi. İETT’de hizmet veren 3 bin 86 otobüsten bin 705’i son model. Böylece İETT dünyanın en büyük otobüs filosu oldu. 


Şenol Demirci/Akşam


Geri Dön