25 / 04 / 2024

Kahramanmaraş Elbistan Termik Santrali için ikinci ÇED kararı!

Kahramanmaraş Elbistan Termik Santrali için ikinci ÇED kararı!

Diler Elektrik Şirketi tarafından, Elbistan’a bağlı Akbayır Mahallesi’nde kurulması planlanan 400 MW gücündeki termik santral için yeniden ÇED süreci başlatıldı. ÇED Süreci kapsamında Akbayır Termik Santrali için herhangi bir kanuni engel kalmadığı ifade edildi.



Diler Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından, Elbistan’a bağlı Akbayır Mahallesi’nde kurulması planlanan 400 MW gücündeki termik santral için yeniden başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci devam ediyor. Santralin yapımı için herhangi bir kanuni engelin kalmadığı ifade edildi.




Akbayır Mahallesi’nde termik santrali kurabilmek için 2007 yılında kömür rezervini belirlemek amacıyla sondaj çalışmaları yapan Diler Enerji, bölgede termik santral kurmaya yeterli 200 milyon ton linyit kömürü tespit ederken, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini de o tarihte başlatmıştı.



Akbayır Mahallesi’nde 30 ile 70 metre arasında yaklaşık 200 milyon ton kömür rezervi bulunduğunu tespit eden Diler Enerji, Şubat 2013’te ÇED süreci kapsamında halkın katılımı toplantısı yapmıştı.

O tarihte düzenlenen ÇED raporu ve süreç, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) santral sahasının bazı bölümlerinin Kavaktepe Barajı Sulama Sahası içerisinde kaldığı yönünde görüş bildirmesi üzerine iptal edilmişti. Aradan geçen sürenin ardından Danıştay’da dava açan ve davayı kazanan Diler Enerji, 2016 yılı başında ÇED sürecini yeniden başlattı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre; 2013 yılında uygulamaya konulan ÇED raporu üzerinden yürütülecek olan işlemler kapsamında, İdari Değerlendirme Kurulu (İDK) tarafından yapılacak değerlendirme ile projede revizyona gidilmesinin istenileceği ifade edilirken, bazı düzeltmeler yapıldıktan sonra projenin yeniden gündeme geleceği belirtildi. Diğer yandan, santralin yapılmasına en büyük engel olarak gösterilen ve sulama sahası içerisinde kalan alanların ise, DSİ tarafından sulama sahasından çıkarıldığı belirtildi.ÇED Süreci kapsamında Akbayır Termik Santrali için herhangi bir kanuni engel kalmadığı ifade ediliyor.



Süreç:



2007 yılı içerisinde mahalledeki kömür rezervinin tespiti amacıyla sondaj çalışmalarına başlayan Diler Elektrik A.Ş., Akbayır’da işletilmesi ekonomik olan yeni bir linyit rezervi tespit ederken, bu rezervi kullanarak 2 üniteli 400 MW gücünde bir termik santral kurmak için çalışmalara başlamıştı. Diler Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılacak santral için, 6 Şubat 2013 günü Akbayır İlkokulu Okulu Toplantı Salonu’nda halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilirken, toplantıya zamanın belde belediye başkanları, bakanlık ve firma yetkilileri ile vatandaşlar katılmıştı. ÇED sunumunu yapan Çınar Mühendislikten Egemen Özmen, Akbayır Mahallesine kurulması planlanan termik santralin genel özellikleri hakkında katılımcıları bilgilendirmiş, santralde soğutma bacasının olmayacağını belirterek, çevre zararının en aza indirilmesi amacıyla teknolojinin son sistemlerinin kullanılacağını söylemişti.

Diler Elektrik Üretim Anonim Şirketi Yetkilisi Adnan Tan ise, Elbistan Termik Santrali’nin yapım aşamasında bin 500 kişinin, işletmesinde ise 500 kişinin istihdam edileceğini ifade ederek, istihdamda ise Akbayır başta olmak üzere yöre halkına öncelik verileceğini söylemişti.



Elbistan'ın Sesi


Geri Dön