20 / 04 / 2024

Tarihi Moda İskelesi için ikinci restorasyon kararı alındı!

Tarihi Moda İskelesi için ikinci restorasyon kararı alındı!

Şubat ayı başında aslına uygun yapılmadığı gerekçesiyle tartışmalara neden olan restorasyonun tamamlanmasıyla Neffes-Kafe adlı bir restoranın işletmesine verilen Tarihi Moda İskelesi için ikinci restorasyon kararı alındı.




Şubat ayı başında aslına uygun yapılmadığı gerekçesiyle tartışmalara neden olan restorasyonun tamamlanmasıyla Neffes-Kafe adlı bir restoranın işletmesine verilen Tarihi Moda İskelesi için ikinci restorasyon kararı alındı. İşletmesi tekrar Beltur'a verilip-verilmeyeceği muamma olan iskelenin restorasyonunun ise birkaç ay içinde başlaması bekleniyor... 


1916 yılında mimar Vedat Tek tarafından inşa edilen, İstanbul'un ve Kadıköy'ün tarihi mekânlarından biri olan Moda îskelesi'ndeki Neffes Kafe Restoran, henüz açılmadan kapısına astığı 'Bizimle çalışmak ister misiniz' ilanıyla dikkatleri çekmişti. Tarihi iskelede açılan kafenin fiyatları da ÎBB iştiraki olan Beltur'un iki katı olunca, tepkiler çığ gibi büyümüştü. Şimdi o kafenin kapısında "Tadilat nedeniyle geçici süreyle kapalı" yazıyor ama Kadıköy Belediyesi, işletmenin iskeleyi boşalttığını söyledi. Ayrıca "İstanbul 5. No'lu Koruma Kurulu kararma uygun olarak düzenleme yapılmaktadır" yazısının asılı olduğu iskelede, gerçekleştirilen ve yapının tarihi niteliğine uygun yapılmadığı iddialarıyla tepki çeken restorasyonun tekrarlandığına dair söylentiler söz konusuydu. Tekrar Beltur'un işletmesine geçeceği konuşulan tarihi iskelenin akıbeti hakkında İBB ile görüştük. ÎBB ikinci bir restorasyon için çalışma yapıldığını, iskelenin ilk günkü hali dikkate alınarak restore edileceğini söyledi. Fakat işletmenin Beltur'a verilip verilmeyeceği konusunda bir karar alınmadığını söylüyorlar. 


'İLK HALİNE UYGUN OLACAK' 

Tarihi Moda İskelesi'nin ocak ayı sonunda aslına uygun yapılmadığı gerekçesiyle tartışmalara neden olan restorasyonu tamamlanmış, işletmesi de Beltur yerine Neffes Kafe Restoran'a verilmişti. Tartışma yaratan restorasyon için Kadıköy Kent Dayanışması, "Mimarlar Odası ve Kadıköy Belediyesi ayrı ayrı yaptıkları incelemeler sonucunda binaya maddi hasar verildiğini, terasın kapalı alanla birleştirildiğini, yolcu giriş kapılarının kapatıldığını, ahşap doğramaların PVC ve yekpare cama dönüştürüldüğünü, çatıya çinko mutfak bacası eklendiğini, cepheye klimalar konduğunu saptamış ve Koruma Kurulu'na belgeleriyle başvurmuşlardı" iddialarında bulunmuştu. 


İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 19.11.2015 tarihli kararında, yapılan itirazları haklı bulmuş ve Moda îskelesi'nin, 6 ay içinde 2000 yılında onaylanan restorasyon projesine uygun hale getirilmesine, süre bitiminde Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu'ndan teknik rapor istenmesine karar vermişti. Ancak, kurul kararma rağmen çalışmalara devam edildiği söylenerek ocak ayı sonunda tarihi iskele Neffes cafe-restoran olarak açılmıştı. ÎBB Anıtlar Kurulu restorasyonun yakın bir zamanda başlayacağını, tarihi yapının aslına uygun restore edileceğini söyledi. 


Habertürk


Geri Dön