26 / 04 / 2024

Kahramanmaraş'ta projeler tanıtıldı!

Kahramanmaraş'ta projeler tanıtıldı!

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve içişleri Bakanlığı Celalettin Güvenç, Onikişubat Belediyesi imar Komisyonu üyeleri ile bir araya geldi. Güvenç, Kahramanmaraş Mimarlar Odası Tarihi Uzunoluk Hamamı ve Kale için fikir projesi ve önerisini üyelerle paylaştı.



Onikişubat Belediyesi imar Komisyonu üyeleri, Kahramanmaraş Mimarlar Odası Tarihi Uzunoluk Hamamı ve Kale için Fikir projesi ve önerisini Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve içişleri Bakanlığı Komisyon Başkanına Celalettin Güvenç'e sundu. 


Projenin sunumunu yapan Mimarlar Odası Başkanı Veli Çitfaslan: Kahramanmaraş Mimarlar Odası Öneri, Fikir ve Avan Projesi tanıtıyoruz, olur mu olmaz mı? Bunu zaman gösteri ancak konuşuluyor olması bile bir kardır" dedi. 


Milletvekili Celalettin Güvenç ile birlikte Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Muhammet Şirikci ve yönetim kurulu üyeleri ile şehrimizin mimarlarına tanıtılan proje büyük ilgi gördü.. 


Veli Çiftaslan: Bildiğimiz bilmediğimiz her şeyi yaratan Allah'a hamd olsun. Bizleri evrenin içerisinde dünya denilen gezegenimizde yaratmıştır. Gezegenimizde, bildiğimiz ve bilmediğimiz birçok mahluk vardır. Biz de diğer mahluklar gibi yer, içer, çoğalırız. Ancak yaratan Rabbimiz insanlara farklı misyonlar yüklemiştir. Yüklenilen misyonlar içerisinde bizleri kendine halife kılmıştır. Bu halifelik görevlerimizi de peygamberleri aracılığıyla tanzim etmiştir. 


Çiftaslan: "Tüm peygamberlerde iman esasları aynıdır. Tüm devirlerde devlet yönetenler zenginler, fakirler vardır. Peygamberler tebliğ görevini yaptığında iman etmeyen kafirler olduğu gibi;bir kısmına iman edip, bir kısmına iman etmeyen münafıklar da vardır. İşte onlar; dinlere, kendi düşüncelerinde yeni dizayn getirme gayret ve çabası içerisindedirler. Dünyanın ve Türkiye'mizin içerisinde bulunduğu sıkıntı datam bu noktada başlıyor. Azgın kavim Yahudiler kendi dinlerini tahrip edip değiştirdikleri gibi İsa (a.s) gelen dini de tahrip etmişlerdir. Dinlere müdahil olan bu grup, toplulukları idare etme görevinin kendilerinde oldukları inancı ile devlet yönetimlerini diledikleri gibi şekillendirmekteler. Darbeler ülkesi Türkiye'miz de, Suudi Krallığı teklifi; denize bıraktığınız sudan borularla bize gönderin, gönderdiğiniz su kadar biz de size petrol gönderelim teklifine ülkemizdeki yöneticiler; "Olmaz öyle şey bizim büyük şirketlerle anlaşmamız var." diye cevap verir. 


Yahudileri ve Hristiyanları otorite gösteren bir takım hainler Allah'ın ayetlerini değiştirerek Allah'a savaş ilan etmişlerdir.(Zaman neşriyat Elmalılı Ahmet Hamdi yazar tefsiri 5. Cilt 239 sahife zikir ehline sorun kısmını Yahudi 


Hristiyan alimlerine sorun.) Kim ki Allah'a savaş ilan eder mutlak hüsrandadır, rezil olur. Hala " feto zilletinin" içerisinde bulunanlara sesleniyorum: 

"Silkelenin ve tövbe edin. Allah'ın affı ve mağfireti sonsuzdur. Umulur ki bağışlanasınız." 

Veli Çiftaslan olarak bir çalışmam var. Onu sunacağım. 


Bu anlatacağım proje: 


Fetva projesi 

Takva projesi 

Tarihi yanılgıyı giderme projesi 

Tarihi canlandırma projesi 

Turizmi canlandırma projesi 

Kültürümüzü yaşatma ve canlandırma projesi 

Sonraki nesillere sanatsal yönlerini ortaya çıkarmaya teşvik projesi 

Devlet STK işbirliği projesi 

Bizleri bu projeyi yapmaya iten nedenler: 

Sütçü İmam'ın torunlarından Alaaddin Türkkorur ile birlikte olduğumuzda; " Veli abi dedemin süt sattığı yerde tekel bayi olması zoruma gidiyor." Cümlesi içimizi acıttı. İçimizdeki acıyı hafifletmek, ecdada olan saygısızlığımızı gidermemiz lazımdır diye kendi kendimize olan telkinimiz bizleri bir fikir bir avan projesi yapmaya yönlendirdi. 

Sütçü İmam ile ilgili bilinmeyenler: 

Sütçü İmam'ın adı İmam. Hayatını süt satarak karşılayan bir şahıs. 

Süt sattığı dükkanın üzerindeki mescitte meccanen imamlık yapan bir zevat. 

Kurtuluş Savaşı sırasında "Çınarlı Camii" de geçici iskan eden bertizli çetelerin günlük iaşelerini organize ederek, onlarla hem hal olan bir zevat. 

Baba burnuna intikal eden mücahitlerin ilk grubunun sevk ve idari organizasyonun komuta sorumlusu.(kaynak Sütçü İmam torunu AlaaddinTürkkorur) 

Sütçü İmam ile Rıdvan Hoca'yı karıştıran bilgi kirliliği var. 

Proje Ana fikri(bayrakyolu): 

Rıdvan Hoca'nın vermiş olduğu fetvayı yaşatmak için o gün çetelerin kaleye çıkmış oldukları güzergahı canlandırmak, akıllarda diri tutulmasını sağlamak için mevcut dokuya zarar vermeden ahşap merpenle, yaya çıkış güzergahı oluşturmak, figürlerle destekleyerek ecdada olan saygıyı arttırmak, içlerindeki takva kapısını aralamak amaçlanmaktadır. 


Kale ve Uzunoluk Hamamı yürüme mesafesinde olduğundan, Kale ile Uzunoluk Hamamı arasına misafirlerin arabaları için otopark yeri tanzimi; 

-Otoparktan kaleye servis araçları ile yaya ulaşımı temini düşünülmektedir. 

-Kalede surların üzerinde şehrin tarihinin anlatımı ve dinlenme nişleri oluşturmak 

-Surların kuzey doğu kısmında bayazıtlar ve nüfus hareketi anlatımı 

-Batı cephede Alaüddevle türbesi 

-Güney kısım şehrin geneli ulu camii ve Rıdvan hoca bayrak olayı anlatımı 

- Kuzeydoğu surlardan uzunoluk hamamı, sütçü imam meydanı ve olayı, sütçü imam evi, sütçü imam markadi görsel ve anlatımı, çınarlı camii görsel ve anlatımı, kel hacının kahvesi ve çakmakçı seyit olayının anlatımı. 


Sütçü İmam Meydanı: 

-Sütçü İmam Meydanı oluştuğunda Sütçü İmam vakasının belirli zaman dilimlerinde canlandırılması, turların canlandırmaya katılımının sağlanması. 

-Misafirlerimizi canlandırmalara götürme imkanı oluşturulması. 

-Öğrenim gören yavrulara temsili izletme imkanı. 

-Öğrenim gören yavruların zaman zaman temsilleri kendilerinin yapma imkanı. 

-Temsil yaparak sanatsal eğilimlerinin teşviki arttırılması, takvalarının arttırılması. 

Bu proje Mimarlar Odası Kahramamaraş Şubesi avan ve fikir projesidir.," bizi dinlediğiniz için teşekkür ediyorum," dedi. 

Milletvekili Celalettin Güvenç de proje üreten herkese teşekkür ediyorum ilimizin turizm ve tanıtımı için güzel projeler yapılması için biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız," dedi.




Kahramanmaraş'ta Bugün


Geri Dön