20 / 04 / 2024

Kamu bankalarınca faiz oranlarının indirilmesi TBMM gündeminde!

Kamu bankalarınca faiz oranlarının indirilmesi TBMM gündeminde!

Kamu bankalarınca faiz oranlarının indirilmesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Yavuzyılmaz, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Kamu bankalarınca faiz oranlarının indirilmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Yavuzyılmaz, sorusunun Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Yavuzyılmaz, ''Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durdgunluk ve finans piyasalardaki tedirgin bekleyiş devame derken, kamu bankalarınca, peş peşe tüketici kredilerinde faiz kararları açıklamakta ve önergenin oluşturulduğu tarih itibariyle 0.99 faiz oranı ile konut kredisi, 0.49-0.69 oranlarla taşık kredi kullandırdım imkanları sağlanmaktadır.

Merkez Bankası'nda da buna paralel olarak politika faizlerinde indirim kararları alınmaktadır. Merkez Bankası son hamlesi ile politika faizi geçen bir buçuk ayda toplam 7.5 puan birden indirililerek yüzde 16,50'ye çekmiştir. Banka tarafından yapılan açıklamalar ile faizlerde düşüş sinyali verilmeye devam etmektedir'' diye konuştu.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın soruları:
1- Kamu bankalarında 0,99 faiz oranı ile konut kredisi, 0-49-0,69 oranlarla taşıt kredisi oranları açıklanırken, bu faiz oranları bankaların kaynak maliyetlerinin altında mıdır? Öyle ise bu krediler, kaynak maliyetinin altında kalmasına rağmen neden kullandırılmaktadır?

2- Kredilerin bu şekilde kaynak maliyeti altında kullandırılması ile kamu bankaları zarara uğratılmakta mıdır?

3- Kamu bankarına kaynak maliyeti altında faiz oranı verme kararları almalarında hükümetçe bir baskı yaratılmakta mıdır?


Geri Dön