28 / 03 / 2024

Kamu bankalarının konut kredisi faizleri Mayıs’ta düştü!

Kamu bankalarının konut kredisi faizleri Mayıs’ta düştü!

Nisan ayı enflasyon oranları sonrasında konut kredisi faiz oranları düşüşe geçti. Kamu bankalarının enflasyon endeksli konut kredisi faizleri 8 puan düştü. 



Merakla beklenen Nisan ayı enflasyon oranları belli oldu. TÜFE Nisan ayında gıda fiyatlarındaki artışa bağlı olarak piyasa beklentisinin üstünde artış gösterdi. Fakat TÜFE’de on iki aylık ortalamada düşüş gerçekleşti. 

Enflasyonda 2020 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,85, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,94 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,66 artış gerçekleşti.

Değişimlere bağlı olarak kamu bankalarının enflasyon endeksli konut kredisi faiz oranları 8 puan düştü. Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank ilgili kredi ürünü dahilinde Mayıs ayında yüzde 1.10 faizle kredi kullandırmaya başladı.  

Enflasyon endeksli konut kredisi faizleri kullandırılmaya başlanan 2019 Haziran ayında yüzde1.75, Temmuz ayında yüzde 1.50, Ağustos ayında yüzde 1.57, Eylül ayında yüzde 1.44, Ekim ayında yüzde 0.96, Kasım ayında yüzde 0.90, Aralık ayında yüzde 1.07 ve 2020 Ocak ayında yüzde 1.17, Şubat ayında yüzde 1.20, ve Mart ayında yüzde 1.22, Nisan ayında yüzde 1.17, ve Mayıs ayında yüzde 1.10 olarak uygulanıyor.

Merkez Bankası’nın yıl sonu için güncellenen enflasyon beklentisi yüzde 7.4’e indi. Enflasyonda beklenen düşüşün yaşanması halinde ilgili kredi ürünü için faiz oranlarının yüzde 0.80’li seviyelere kadar gerilemesi bekleniyor. 

Özel Bankalarda Faiz İndirimleri Hızlandı 

Coronavirus salgınının ekonomideki olumsuz etkileri nedeniyle bir çok özel banka Mart başında konut kredisi faizlerinde artışa yönelmişti. Politika faizlerindeki indirimler ve bankacılık sistemine yönelik kararlar sonrası özel bankalar yeniden faiz indirimine başladı. 

Nisan sonunda Garanti BBVA, Kuveyt Türk, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), İNG ve Yapı Kredi Bankası ile başlayan konut kredisi faiz indirimleri Mayıs ayında da devam ediyor. 

Mayıs başında İNG, Kuveyt Türk Bankası, Türkiye Finans Bankası ve Garanti BBVA bir kez daha faiz indirimi gerçekleştirdi. Ayrıca kamu bankalarının enflasyon endeksli faiz oranları TÜFE’de yaşanan düşüşe bağlı olarak geriledi. 

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre en düşük konut kredisi faizi kamu bankalarının sıfır konutlara sunduğu yüzde 0.79 olurken, ikinci el konutta ise İNG, Kuveyt Türk, Türkiye Finans ve Yapı Kredi Bankası’nın uyguladığı yüzde 0.89’a geriledi. 

5 Mayıs itibariyle bankalardan 325.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin 10 yıl vadede aylık taksitleri 4.200 TL oluyor. Vade sonunda yapılan toplam geri ödeme ise 504.000 TL’ ye denk geliyor. 

Konut kredisi faiz oranları Mayıs 2020'de ne oldu?

Konut kredisi taleplerinde kredi muslukları açıldı mı?


Geri Dön