19 / 04 / 2024

Kamu İhale Kanunu'nda ne değişiyor?

Kamu İhale Kanunu'nda ne değişiyor?

Devlet, kamuoyundan gelen tepkilere karşın bugüne kadar 191 kez değişikliğe gittiği Kamu İhale Kanunu’nu bu sefer sil baştan değiştirme kararı aldı.



Hazine ve Maliye Bakanlığı ile AKP'nin hukukçu milletvekilleri tarafından üzerinde çalışılan taslakla kamu ihalelerinde mücbir sebep ve özel nitelikteki bazı mal ve hizmet alımları hariç, doğrudan temin yöntemi sona erecek. Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; devlet, kamuoyundan gelen tepkilere karşın bugüne kadar 191 kez değişikliğe gittiği Kamu İhale Kanunu’nu bu kez sil baştan değiştirme kararı aldı. İhale yasasında bulunan özellikle istisnalar maddesine sık sık yeni fıkralar ilave edilmiş ve alfabedeki harfler sıralamaya yetmeyince z’den sonra aa fıkrası belirlenmişti.

Kamu İhale Kanunu nda ne değişiyor?

Yapılacak düzenleme ile kanunda yer alan istisnalar da azaltılacak. Fakat istisnaların tepki toplamaması için kanuna değil, ilgili kurumların kanununa yazılacak. Bu şekilde kanundan yeni kurumlar istisna tutuldukça harf sıkıntısı yaşanmayacak. Edinilen bilgilere göre, kanunda kapsamındaki değişiklikle kamu ihalelerine katılacak firmaların liyakat ve yetkinlik kriterleri belirlenmiş olacak.

Kamu İhale Kanunu nda ne değişiyor?

İhaleler Sayıştay raporlarına girdi

2002 Kasım ayından bu yana 191 kez değiştirilen Kamu İhale Kanunu'ndaki ‘mücbir sebep' maddesi dikakt çekiyordu. Bu ihalelerin büyük bir kısmı Sayıştay raporlarında da yer aldı. Sayıştay, yüzlerce kurumda gerçekleştirilen milyarlarca TL'lik ihalenin doğal afet, aciliyet, toplum güvenliği, toplum sağlığı gibi gerekçeye dayanmadığı halde ihale kanunu dışına çıkarıldığı tespitinde bulundu.

Kamu İhale Kanunu revize ediliyor!


Geri Dön