26 / 04 / 2024

Kamu ihaleleri kaynak olmayacak!

Kamu ihaleleri kaynak olmayacak!

Kamu ihaleleri, yeni çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile olası kaynak olmaktan çıkarıldı. Maddenin 2017 yılında düzenlenen yeni hali 23 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandı.



Bazı kesimlerin kazanç kapısına dönüşen zaman zaman da terörün finansmanına önemli gelir kaynağı oluşturan kamu ihaleleri, son çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile terörün finansmanına olası bir şekilde kaynak olmaktan çıkarıldı. KHK'daki düzenleme çerçevesinde ihaleye katılım engelleri konusunda yeni bir kategori oluşturuldu. Maddenin 2017 yılında düzenlenen yeni hali 23 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandı. Söz konusu bent kapsamında olduğu tespit edilen isteklilerin ihale dışı bırakılması kararlaştırılırken, ancak bunların teminatlarının gelir kaydedilmeyeceği getirildi.


İHALE DIŞI KALACAKLAR

Buna göre polis ve yurtdışı bağlantılı olanlar için MİT tarafından tespiti yapılan istekliler ihale dışı bırakılacak. Buna göre, terör örgütlerine iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu polis tarafından bildirilen gerçek ve tüzel kişiler ile bu kapsamda oldukları MİT Müsteşarlığı tarafından bildirilen yurt dışı bağlantılı gerçek ve tüzel kişiler, doğrudan veya dolaylı veya alt yüklenici olarak, kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihalelere giremeyecek, ihalelere teklif veremeyecek.


BAKANLAR KURULU KARARI BEKLENECEK

Düzenlemenin yürütümünün nasıl yapılacağı yetkisi ise Bakanlar Kuruluna bırakıldı. Dolayısıyla madde uygulaması için Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak esas ve usuller dikkate alınacak. Yine, Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanmadan önce sonuçlanacak ihaleler için EGM veya MİT ile yazışarak, ihaleye katılan istekliler için teyit alınacak.




Yeni Şafak


Geri Dön