26 / 04 / 2024

Kamulaştırma davaları!

Kamulaştırma davaları!

Kamulaştırma davaları için hukuki destek almanın önemi büyük. Peki neden?




Anayasada kamulaştırma ile ilgili olarak; “Devlet ve kamu tüzel kişileri; kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamını veya bir kısmını, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idari irtifaklar kurmaya yetkilidir” deniyor. 


Neler kamulaştırılabilir? 

Peki neler kamulaştırmaya tabi olabilir dersiniz? Özel mülkiyet altındaki her türlü talınmaz kamulaştırmanın konusu olabilir. Yani tarlalar, araziler, yapılı – yapısız arsalar, kaynaklar, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ve kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler kamulaştırılabilir. 


Burada belirtilmesi gereken nokta ise, taşınır mallar ile ilgili. Taşınır mallar kamulaştırmaya konu olmazlar. Sadece olağanüstü durumlar ortaya çıktığında bedelinin ödenmesi koşuluyla taşınır mallara el konulabilir. 


Kamulaştırma davaları 

4650 sayılı kanunla değişik 2942 sayılı kamulaştırma kanunu ile devlet tarafından yapılacak kamulaştırmalarda uygulanacak usul ve esaslar belirlenmiştir. Kamulaştırma davalarında bazen mahkeme taşınmazın gerçek değerini tespit edebiliyor. Çünkü idarenin mal sahibine düşük bedel teklifinde bulunması söz konusu olabiliyor. Bu durumlarda mahkeme taşınmazın değerini tespit ederek, bu bedel karşılığında taşınmazın tapusu iptal edilerek hazine adına tescil ettiriliyor. 


Hukuki destek çok önemli 

Kamulaştırma davaları hususunda hukuki destek almak oldukça büyük önem arz ediyor. Çünkü taşınmazın değer tespitinde bedeller düşük kalabiliyor. Bunun için dava dosyalarına yeterli delil sunulması gerekiyor. Bu ve benzeri durumlarda hukuki destek yardımıyşa aşılabiliyor. 




Geri Dön