25 / 04 / 2024

Kamulaştırma davalarında bedel tespiti!

Kamulaştırma davalarında bedel tespiti!

Kamulaştırma davalarında bedel tespiti davası idare tarafından taşınmazın sahibine karşı, satın alma usulü ile alınamayan durumlarda açılıyor. Davanın amacı kamulaştırma bedelinin ne kadar olacağını belirlemektir...




Kamulaştırma davalarında bedel tespiti!


Kamulaştırmak istediği taşınmazı satın alma usulü ile elde edemeyen idare, taşınmazın malikine karşı, yetkili asliye hukuk mahkemesinde, "kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası" denen davayı açma hakkına sahip oluyor. 


Kamulaştırma davalarında bedel tespitinin amacı kamulaştırılan taşınmaz için idare tarafından taşınmazın malikine ne tutarda bir kamulaştırma bedeli ödeneceğini belirlemektir.


Taşınmazı kamulaştırılan malik, muhatap olduğu kamulaştırma işleminin hukuken sakat bir işlem olduğunu düşünüyorsa açması gereken dava "kamulaştırma işleminin iptali davası"dır. 


Kamulaştırma davalarında bedel tespiti, dava sonunda mahkemece kamulaştırma bedeli tespit edilerek ve taşınmazın idare adına tescil edilmesine karar verilir. Duruma göre tescil yerine terkine (yani taşınmazın tapu kaydından düşülmesine) de karar verilebiliyor. 


Örneğin idare, bir arsayı yol yapmak için kamulaştırıyorsa, açacağı kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davasının sonunda arsa, yol olarak idare adına tescil edilemiyor. Onun yerine arsanın yol olarak terkinine karar veriliyor.



Devletleştirme ve kamulaştırma arasındaki fark!
Kamulaştırmasız el atma torba yasa!
Kamulaştırmasız el atma dava dilekçesi!

Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön