19 / 03 / 2024

Kanal İstanbul atık su sorununu çözecek!

Kanal İstanbul atık su sorununu çözecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayalim dediği ve tartışmalara neden olan çılgın proje Kanal İstanbul'da ilk köprünün temelinin ne zaman atılacağı belli oldu. Kanal İstanbul projesiyle İstanbul'un atık su sorunu çözüme kavuşacak...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayalim dediği ve tartışmalara neden olan çılgın proje Kanal İstanbul'da ilk köprünün temelinin ne zaman atılacağı belli oldu. 

Sabah Gazetesi'nden Barış Şimşek'in haberine göre; 26 Haziran tarihinde ilk köprünün temelinin atılması için gün sayılıyor. Aynı zamanda; kanala deşarj edilecek olan atık suların arıtılacağı tesisler için de karar verildi. Buna göre mevcut durumda Küçükçekmece ve Avcılar bölgesinden gelen atıksu hatlarının kollektörlerle toplanarak getirildiği Kanal İstanbul'un başlangıç kısmında yer lan Küçükçekmece Arıtma Tesisi'nin deniz kazısı sahasında bulunması sebebiyle yeni atık su arıtma tesisleri inşa edilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asrın projesi şeklinde nitelendirdiği Kanal İstanbul projesinde daha önce hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu çerçevesinde; çevresel konularla ilgili çalışmalar sürüyor. 

Kanal İstanbul atık su sorununu çözecek!

ATIKSU SORUNUNA NEŞTER VURACAK

İstanbul'un ve Kanal İstanbul projesi çerçevesinde ortaya çıkacak yeni atık suların arıtılması amacıyla her türlü plan hazırlanırken, bu kapsamda yeni tesislerle ilgili de kararlar alındı. Buna göre mevcut ve yeni planlanan atıksu hatlarının ve tünellerinin en yoğun şekilde yer aldığı kesim; Kanal İstanbul proje güzergahının Altınşehir-Sazlıdere bölgesi olarak dikkat çekiyor. Yakın bölgelerden toplayıcı hatlar ve tüneller ile gelen bütün atıksu şebekesi mevcut O-3 (TEM) Otoyolu ile Kanal İstanbul güzergahının kesişim bölgesi olan kuzey batısında toplanıyor. Kanal İstanbul Projesi nedeniyle doğudan batıya geçişi olmayacak bütün toplayıcı hatların ve batıda bulunan hatların yeni atık su arıtma tesislerinde arıtılması ve deşarj yönetmeliklerine uygun şekilde Kanal İstanbul'a deşarj edilecek.

Kanal İstanbul atık su sorununu çözecek!

5 YENİ TESİS YAPILACAK

Mevcut durumda Küçükçekmece ve Avcılar kesiminden gelen atıksu hatları kollektörlerle toplanarak Kanal İstanbul'un başlangıç bölgesinde yer alan Küçükçekmece Arıtma Tesisi'ne getiriliyor. Ardından derin deniz deşarjı ile alıcı ortama bırakılan bu hattın büyük bölümü inşa edilecek olan deniz kazısı sahasında kalacak, bu sebeple deşarj noktasına gelen hatların kazı sahasına ulaşmadan önce yeni inşa edilecek atık su arıtma tesislerine deşarjının yapılabilmesi amacıyla yeni deşarj hatları hazırlandı. 

Buna göre; Kanal İstanbul projesi kapsamında toplam 5 adet atık su arıtma tesisi hayata geçirilecek. Bunlardan 4'ü kanal projesinin ardındanöngörülen kullanımlar için, biri ise kanal projesinin ardından Küçükçekmece Atık Su Arıtma Tesisine deşarjı yapılamayan atık suların arıtımının yapılması için amaçlanıyor. 

Kanal İstanbul atık su sorununu çözecek!

2 TESİS İHTİYAÇ HALİNDE YAPILACAK

Ayrıca kapasitesi yükseltilecek mevcut Ataköy ve Ambarlı Atıksu Arıtma Tesislerine de arıtma amacıyla atık suların yönlendirilmesi yapılacak. Projenin uygulama etabında mevcut irili ufaklı atıksu hatlarının bu yeni hatlara deşarjı için yeni atıksu şebeke planlanması çalışmaları da yapılacak.

Bu çerçevede Kanal İstanbul projesinin kuzey bölgesinde gelecek süreçte ihtiyaç bulunması halinde de 2 adet daha atık su arıtma tesisinin planlaması yapıldı.
 
Diğer taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, mevcut yer altı suyu kalitesini açılacak gözlem kuyularıyla izleme imkanı olacak. Bu analizler aylık periyotlar şeklinde gerçekleştirilecek.

Kanal İstanbul nasıl inşa edilecek?

Kanal İstanbul'a itiraz etmek tek başına puan kazandırmaz!


Geri Dön