28 / 03 / 2024

Kanal İstanbul güzergahında 367 heyelan alanı tespit edildi!

Kanal İstanbul güzergahında 367 heyelan alanı tespit edildi!

İBB, İstanbul’daki heyelan riskini saha çalışması yaparak ilçe ilçe analiz etti. Kanal İstanbul güzergahında 63’ü etkin 267 heyelan alanı olduğu belirlendi. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Deprem Seferberlik Eylem Planı doğrultusunda, 'Yapı Tespit Taramaları' çalışmalarına devam ediyor.

Sputnik News'te yer alan habere göre; bu kapsamda farklı sebeplerin tetikleyebildiği heyelanları da analiz eden İBB, araştırmalarda olay sayısı bakımından en fazla ölümcül heyelanın yaşandığı şehir olan İstanbul’da, şehrin dayanıklı yapılara kavuşması amacıyla 39 ilçede saha çalışması yaptı.

Bulgular, heyelan varlığı ve sonrasında izlenecek yollar hususunda bilincin oluşturulması amacıyla “İstanbul İli Heyelan Bilgi Envanteri Projesi” ile duyuruldu.

İstanbul'da 1.094 heyelan alanı 

İstanbul sınırları içerisinde bin 94 heyelan alanının belirlendiği raporda, bu heyelanlı alanların 357 adedinin, etkin (aktif ) heyelanlar sınıfında bulunduğu tespit edilid. 

Kanal İstanbul güzergahındakilerin 63'ü aktif

Kanal İstanbul güzergahının etkilenim alanında bulunan bölgelerdeki önemli bir bulgu da çalışmaya yansıdı. Projenin geçtiği ilçeleri de kapsayan analizlerde, heyelan riski taşıyan çok sayıda alan belirlendi.

Projenin güzergahında olan Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinde 267 heyelan alanı belirlendi. Söz konusu heyelanların çoğunluğunun, kanal güzergâhındaki yamaçlarda geliştiği, 63 adedinin de etkin heyelanlar oldukları tespit edildi. 

Heyelanlı alanın en çok olduğu il Silivri

Çalışmada, İstanbul şehir alanının heyelanlı alan sayıları açısından sıralaması da yapıldı. Sıralamada; Silivri 120 alan, Büyükçekmece 116 alan ve Beykoz da 104 alan ile ilk üçte oldu. Bu heyelanlar, etkin heyelanlar açısından analiz edildiğinde ise; Şile’de 74 alan, Silivri’de 61 alan ve Beykoz’da da 49 alanın olduğu belirlendi. 

İstanbul, deprem tehlikesi ve beraberinde getireceği riskler bakımından afete dönüşebilen doğa olaylarının yaşandığı bir noktada yer alıyor. Ayrıca, depremler ile harekete geçebilen veya deprem olmadan da şehir için risk oluşturabilecek nitelikteki heyelanlar gibi kütle hareketleri de, kayıplara sebep olabiliyor.

Ekrem İmamoğlu'ndan Kanal İstanbul projesi çağrısı!

Murat Kurum'dan Kanal İstanbul açıklaması!


Geri Dön