29 / 03 / 2024

Kanal İstanbul hem Türkiye'ye hem dünyaya vizyon katacak!

Kanal İstanbul hem Türkiye'ye hem dünyaya vizyon katacak!

Kilis'te gençlerle bir araya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul hakkında açıklamalarda bulundu.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kilis'te gençlerle bir araya geldi. T24'te yer alan habere göre;  Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesine yönelik açıklamalarda bulundu.

Kanal İstanbul hem Türkiye ye hem dünyaya vizyon katacak!

Karaismailoğlu, çılgın projeye yönelik, "Bize soruyorlar 'Kanal İstanbul'u neden yapıyorsunuz?' Durup dururken 15 milyar dolarlık bir projeyi niye yapalım? Eğer sizin büyük bir ülke olma hedefiniz varsa, dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsanız bu kadar büyük mega projeleri yapmak zorundasınız. Türkiye de büyük dünyanın en güçlü ülkelerinden bir tanesi olma hedefiyle Kanal İstanbul'u projelendirdi ve uygulamaya geçirdi. Burada en önemli iş Çin'den Avrupa'ya yıllık 710 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Türkiye Avrasya'nın tam ortasında bu 710 milyar dolarlık ticaret hacminden ne kadar pay alır ve buradaki payını artırmak için planlar yapmak zorunda. Ayrıca dünya ticaretinin 112 milyar tondan 2020 yılında 2030 yılında 25 milyar ton olacak. Bunların yüzde 90'u deniz yoluyla taşınıyor. Bir şekilde yükler denizdeki limanlara ulaşıp limanlarla hareket ediyor. Bu ticari hareketler nedeniyle Karadeniz artık ticari göle dönmeye başladı. Karadeniz'e kıyısı olan bütün ülkeler büyük liman yatırımlarına girdi. Biz de ülkemizde buna hazırlanıyoruz. Kanal İstanbul da hem Türkiye'ye hem dünyaya vizyon katacak, dünyadaki küresel ticari hareketleri yönetecek ve İstanbul'daki kaza risklerini azaltacak önemli alternatif su yollarından bir tanesidir. Aslında Kanal İstanbul olduğu gibi çevreci bir projedir. Zaten mevcut güzergahın yüzde 70'i doğal bir kanal vasfındadır, yüzde 30'luk kesiminde bir toprak hareketi yapılarak inşallah Kanal İstanbul'u ülkemize kazandıracağız. Son 19 yıldır yaptığımız büyük işleri taçlandıran bir proje olacak Kanal İstanbul." açıklamasında bulundu.

Kanal İstanbul için yeni ihale!

Kanal İstanbul'un maliyeti ne kadar olacak?


Geri Dön