26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul boğazdan daha güvenli olacak!

Kanal İstanbul boğazdan daha güvenli olacak!

12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası Ortak Akıl Çalıştayı'nda, açıklamalar yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Kanal İstanbul projesine yönelik açıklamalarda bulundu. 



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası Ortak Akıl Çalıştayı'nda Kanal İstanbul Projesi'ne yönelik açıklamalarda bulundu. 

Kanal İstanbul'da ekonomik anlamda çok fazla fırsatın bulunduğunu dile getiren Karaismaliloğlu, Kanal İstanbul'un İstanbul Boğaz'ından 13 kat daha güvenli olduğunu dile getirdi. 

Kanal İstanbul boğazdan daha güvenli olacak!

Son 50 sene içerisinde 500'den çok gemi kazası olduğunu dile getiren Adil Karaismailoğlu şunları söyledi: 

"İstanbul Boğazı Malaka Boğazı'ndan sonra en tehlikeli boğazdır. Boğazdan tehlikeli maddeleri taşıması nedeniyle İstanbul Boğazı'nı tehlikeli su yolu kanallarından biri haline getirdi. Ayrıca bu gemilerin büyüklüklerinin de artması ile birlikte risk daha da artıyor. Haziran ayında meydana gelen kazada iki balıkçımız hayatını kaybetti. İstanbul Boğazı'nda gemilerin 80 dereceye varan çok kritik 12 rota değişim manevrası yapma zorunluluğu bulunuyor. Tabii bu durum gemilerin çarpma ve karaya oturma risklerini oldukça arttırıyor. Geçmiş kazaların analizi yapıldığında ana kaza türlerinin yüzde 54'ü çarpışma, yüzde 40'ı ise karaya oturma şeklinde yaşandı. Hatalı manevralar ise yüzde 64'lük oranla kaza nedenlerinin büyük çoğunluğunu oluştumaktadır. Diğer yandan çatışma senaryoları bakımından Kanal İstanbul, en zor kısımlarda dahi İstanbul Boğazı'ndan 13 kat daha güvenlidir."

Kanal İstanbul boğazdan daha güvenli olacak!

Boğazda gemi geçişlerinin artması nedeniyle İstanbul Boğazı'nın büyük zarara uğradını söyleyen Karaismailoğlu bu nedenle Kanal İstanbul'un büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Kanal İstanbul güzergahı üzerinde hiçbir orman arazisi bulunmuyor

Kanal İstanbul'un tamamlanmasıyla bölgenin limanları, lojistik bölgeleri, demir yolu bağlantıları ve büyüyen endüstrisiyle Avrasya'nın ekonomi, finans ve ticaret merkezi haline geliceğini dile getiren Karaismailoğlu şu açıklamalarda bulundu:

"Beş alternatif arasından belirlenen Kanal İstanbul güzergahı, mevcutta yüzde 78'i su ve su havzası olan bir alandan geçiyor. Bu sayede minimum hafriyat çalışması yapılacak. Halihazırda zaten bir suyolu olan Sazlıdere Havzası'nın genişletilerek gemi geçişine hazırlanması projesi olarak gerçekleştirilecek. Kanal İstanbul Projesi ile Sazlıdere Barajı'ndan kaynaklanan su kaynaklarının kaybı, Karamandere, Pirinçci ve Hamzalı barajları, Melen Sistemi, Yeni Şamlar Barajı, Osmangazi ve Sungurlu barajları, Kömürköy, Kızılağaç ve Balaban barajları ile artırılarak geliştirilecek. Kanal İstanbul güzergahı üzerinde hiçbir orman arazisi de bulunmuyor. Kanal'ın uzunluğu 45 kilometre, taban genişliği minimum 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacak. Kanal'ın üst genişliği ise kot farklılığına uygun bir şekilde tasarlanarak 360 ile 600 metre arasında değişiyor. İhale sürecinin ardından hazırlık çalışmaları yaklaşık 1 yıl sürecek. Yapım inşaatının ise 5 yıl, toplamda 6 yılda bitirmeyi hedefliyoruz. Bütün projelerimizin, ülke kaynaklarımızı israf etmeyecek, geri dönüşleri hesaplanmış ve akılcı bir bakışla hayata geçirilmesi hayati derecede önemlidir. Çünkü bu çalışmalarımızın hepsi milletimizin vergileriyle kamu faydasına hayat bulan, yeni iş ve aş alanları açacak projelerdir."



 

Kanal İstanbul kentsel dönüşümü engellemeyecek!


Geri Dön