28 / 03 / 2024

Kanal İstanbul, İstanbul'un kurtuluşu olabilir!

Kanal İstanbul, İstanbul'un kurtuluşu olabilir!

Design kurucu ortağı ve yüksek Mimar Murat Kader, Kanal İstanbul'un doğru değerlendirilmesi durumda İstanbul'un kurtuluşu olacağını tarihi değiştirme potansiyelinin olduğunu açıkladı. 



Türkiye'nin önde gelen mimarları arasında yer alan ve İki Design'ın Kurucu Ortağı ve Yüksek Mimar Murat Kader, Kanal İstanbul projesinin İstanbul'un şehrindeki yoğunluğu azaltmak, park, bahçe gibi sosyal alanları artırmak için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Yüksek Mimar Murat Kader, Kanal İstanbul projesinin şehrin ve Türkiye'nin tarihini değiştirecek bir fırsat olduğunu dile getirdi. Kader, “Şehir merkezinde kaybedilen alanların geri kazanılmasını da sağlayarak Türkiye'nin sembolü haline getirebiliriz. Eğer bu projenin altyapısı doğru planlanırsa, şehir merkezindeki yoğunluğun transferi Kanal İstanbul bölgesine aktarılabilirse merkezdeki yoğunluk azaltılabilir, sosyal donatı alanlarının ve kamusal alanların yoğunluğu artırılabilir.” dedi.

Şehrin merkezindeki park ve bahçeler geri kazanılabilir
“Bu anlamda Kanal İstanbul, İstanbul'un kurtuluşu olabilir.” diyen Kader, bu mega projenin tarihe damga vuracak bir proje olacağını da sözlerine ekledi. Planlama esnasında doğayı, tarihi, sosyal donatıları, tüm gereksinimleri etraflıca ve makro şekilde düşünüp planlamak gerektiğini kaydeden Murat Kader, “Şu an İstanbul'un en merkezi bölgelerinde kentsel dönüşüm projeleri uyguluyoruz. Bunlardan birini şirket olarak tasarlıyoruz, dönüşümüne liderlik ediyoruz'' dedi. 

Kentsel dönüşüm kurtuluş mücadelesidir
Kentsel dönüşümü, kurtuluş savaşındaki mücadeleye benzettiğini sözlerinde vurgulatan Murat Kader, ”Devlet bize her türlü imkanı sağladı, gerekli yasa ve düzenlemeleri gerçekleştirdi. Her geçen gün, her olumlu ya da her olumsuz gelişmeye karşı hızla reaksiyon gösterip teşvik ve düzenlemeler yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Kentsel dönüşümün örnek gösterildiği ülkelerdeki yasaları inceleyin. Bu kadar demokratik, özgür ve esnek değiller. Bunun doğru yönetilmesi lazım. Ülke bazında kentsel dönüşüme başlanması gerekiyor. Son kullanıcı da dahil olmak üzere, herkesin yaşadığı yerlerle ilgili bu mücadeleyi vermesi gerekir. Gayrimenkul sektörü 200'ün üzerinde alt sektörü besliyor. Devlet de birçok fırsat sunuyor. Kentli bir birey, kaybedilmiş donatı alanlarının yeniden sağlanması, sosyal imkanlarının arttırıldığı, altyapı ve ulaşım hizmetlerinin çağdaş seviyede çözüldüğü, tabii ve kültürel varlıkların maksimum seviyede şehirlerde yaşamak istiyor. Bu da ancak bu kurtuluş mücadelesi ile gerçekleşir“ diye açıklamalar yaptı.

Türkiye'de 2017'de 1 milyon 409 bin konut satıldığını da sözlerine ekleyen Kader, “İngiltere'de ise geçen sene 874 bin konut satıldı. Bu sene 2017 rakamını geçip yeni bir rekor kırdığımızda İngiltere toplam konut satış rakamını neredeyse ikiye katlamış olacağız” diyerek sözlerini tamamladı. 
 


Geri Dön