26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul yabancıyı çekecek!

Kanal İstanbul yabancıyı çekecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Çılgın Proje’ olarak duyurduğu Kanal İstanbul'un güzergâhının netleşmesi gayrimenkul sektörünü heyecanlandırdı...



Kanal yatırımının tek başına 60 milyar liraya ulaşması beklenen Kanal İstanbul projesi ile çevre bölgelerde yeni yaşam alanları oluşacak. Uzmanlar bu yeni yaşam alanlarıyla birlikte 10 yıllık sürede bölgede 150-200 milyar liralık bir ekonomik değer oluşacağını belirtiyor. 

 

İnşa çalışmalarının hızlanacağı bölgede çevreci ve yatay mimarinin ön plana çıkacak. Yeni Şafak Gazetesi'nden Emine Açar'ın haberine göre İstanbul Boğazı’na alternatif olarak planlanan proje alanı Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırlarında yer alacak. 

 

Güçlü büyüme seyrindeki Türkiye ekonomisinin yeni dinamolarından biri olması beklenen Kanal İstanbul projesini, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ile Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas değerlendirdi.

 

DÖRT İLÇEDEN GEÇİYOR

 

Projenin vatandaşından işçisine, sanayicisinden müteahhidine kadar birçok kesime katkı sunacağını kaydeden iki başkan da ekonomik açıdan en doğru güzergahın seçilmiş olduğunu gördüklerini belirtti. 

 

Devletin ekolojik dengeyi bozmayacak şekilde bir plan hazırlayacağına dikkat çeken İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Yepyeni bir pilot bölge oluşacak. 4 ilçeyi kapsayan bu yeni bölgede ekolojik denge çok önemli. Devletin bunu gözönünde bulundurarak planlama yapacağını öngörüyoruz” dedi.

 

Kanal İstanbul yabancıyı çekecek!

 

DEVLET, KİMSEYİ MAĞDUR ETMEZ

 

Burada ciddi bir okonomik hareketlilik yaşanacağını söyleyen KONUTDER Başkanı Altan Elmas, “Kanal güzergahında bulunan bazı araziler istimlak edilse de devletin kimseyi mağdur edeceğini öngörmüyoruz. Son dönemde yapılan istimlaklarda devlet rayiç değerin altında ödemeler yapmadı. Bu bögelerde gayrimenkulleri olan da kazanacak, işçide. Bölgede yapılacak yeni projeler binlerce kişiye istihdam sağlayacak” ifadelerini kullandı.

 

Kanal İstanbul yabancıyı çekecek!

 

Kanal manzarası yabancıyı çekecek

 

Deniz ve göl manzarasını da içine alan kanal bölgesi, Küçükçekmece’den başlayıp, Ispartakule ve Sazlıdereye uzanıyor. Böylece bölgede hem inşaatı devam eden hem de yeni inşa edilecek gayrimenkul projeleri kanal manzarasına hakim olacak. 

 

Bu bölgelerin gayrimenkul ihracatına da önemli katkısı olacağını belirten Nazmi Durbakayım, "Yabancı yatırımcı İstanbul’da özellikle su gören projeler talep ediyor. İstanbul Boğazı ve çevresindeki evlere talep yoğun oluyor. Ancak boğaz etrafında talebe cevap verecek yeterli gayrimenkul yok. Bu nedenle İstanbul boğazına alternatif olacak Kanal İstanbul çevresinde yapılacak çevreci ve yatay mimariye hakim gayrimenkullere yabancı yatırımcılardan yoğun talep oluşacaktır" dedi.

 

1,5 milyar metreküp hafriyat

 

Kanaldan çıkacak 1,5 milyar metreküp hafriyatla Marmara Denizi’ne 186, 156 ve 184 hektarlık 3 grup ada, Karadeniz’e de 4,8 kilometrelik liman yapılacak. 

 

Kanal güzergahının yaklaşık 7 kilometrelik kısmı, Küçükçekmece sınırları içerisinde, yaklaşık 3,1 kilometrelik kısmı Avcılar sınırları içerisinde, yaklaşık 6,5 kilometrelik kısmı Ispartakule bölgesini de içine alan Başakşehir sınırları içerisinde ve kalan yaklaşık 28,6 kilometrelik kısmı ise Arnavutköy sınırları içerisinde yer alıyor.

 


Geri Dön