20 / 04 / 2024

Kanal İstanbul’a finans desteği yağıyor!

Kanal İstanbul’a finans desteği yağıyor!

Toplam maliyeti yaklaşık 65 milyar TL olarak tahmin edilen Kanal İstanbul’a finans desteği yağıyor.



Toplam maliyeti yaklaşık 65 milyar TL olarak tahmin edilen Kanal İstanbul’a finans desteği yağıyor. Henüz fizibilite çalışmalarının devam ettşpş çılgın proje için yıllık ciroları 60-70 milyar dolarları bulan dünya devleri talip. Türk partnerlerle görüşme halinde olan şirketlerin ülke menşei ise Çin ve Kore olarak dikkat çekiyor.

Yeni Şafak Gazetesi yazarlarından Emine Açar bugünkü köşesinde ''Yıllık ciroları 70 milyar dolar'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, Emine Açar'ın yazısı.. 

Bazı projeler daha adı duyulur duyulmaz kendisini sattırır. Dünya devleri o projeye yatırım yapmak için sıraya girer. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de açıkladığı, kamuoyuna "çılgın proje" olarak yansıyan ve güzergahı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan tarafından ilan edilen Kanal İstanbul Projesi de böyle bir proje olduğunu kanıtladı. Yaklaşık maliyeti 100 milyar dolar olarak hesaplanan projenin yapımı için ilk talep Körfezli yatırımcılardan geldi. Hemen ardından ABD'li bazı firmalar projenin bir bölümüne talip olacaklarını dile getirdi. Ancak son dönemde Kanal İstanbul'a Çinli, Koreli ve Rus devlerin de talip olması dikkat çekti. Türk firmalarla gerek yurt içinde gerekse yurt dışında dirsek temasında bulunan birçok dev firma, Türk partnerlerine Kanal İstanbul'u birlikte inşa edelim teklifi götürmeye başladı.


TEKLİFLER YOĞUNLAŞTI
Çinli ve Koreli dev firmaların Kanal İstanbul'un inşaatını birlikte yapalım teklifi götürdüğü firmalar arasında Polatyol da bulunuyor. Yurt içinde ve yurt dışında 1,3 milyar dolarlık taahhüt işine imza atan Polatyol, Kuveyt'te bittiğinde 112 bin civarında ailenin yaşayacağı toplu konut projesinin ilk etabı olan 4 bin 997 evin alt yapı inşaatını gerçekleştiriyor. Katar'da da hem altyapı hem de üst yapısıyla taahhüt anlamında bir projeye hazırlanıyor. 

Kanal İstanbul’a finans desteği yağıyor!

Polatyol Yönetim Kurulu Üyesi Celaleddin Polat, yurt içinde ve yurt dışında yabancı partnerlerle ihalelere girdiklerini söyledi. Son dönemde özellikle Çinli firmalardan Kanal İstanbul için birlikte yol alma teklifleri aldıklarını belirten Polat, “Bu sadece bizim şirkete özel bir durum değil. Birçok firmaya bu tür teklifler gidiyor. Görüştüğümüz Çinlilerin sermaye büyüklüğü de çok yüksek. Bu şirketler zaten dünya devi. 60-70 milyar dolarlık ciroları var” dedi.


Geri Dön