25 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'da arsa dolandırıcılığına dikkat!

Kanal İstanbul'da arsa dolandırıcılığına dikkat!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çılgın projesi Kanal İstanbul'un güzergahının belli olmasıyla birlikte "Kanal İstanbul manzaralı" emlak ilanlarına karşı uzmanlar uyardı..



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011'de açıklanan 'çılgın proje' Kanal İstanbul'un güzergahının belli olmasıyla birlikte emlak piyasası hareketlendi. 

 

Gayrimenkul ilan siteleri "kanal manzaralı" ilanlarıyla doldu. Tarla ve SİT alanları bile satışa çıkarıldı. Emlak uzmanları "Kar edeyim derken tuzağa düşmeyin" diyerek simsarlara, spekülatörlere ve dolandırıcılara dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

 

EMLAK SİMSARLARI ORTAYA ÇIKTI


Küçükçekmece Gölü'nden başlayarak Sazlıdere-Durusu koridorundan Karadeniz'e ulaşacak olan proje hattındaki tarlalar hatta SİT alanı araziler hakkında dikkat edilmesini isteyen uzmanlar "İmarı olmayan, SİT alanı olan veya kamulaştırılacak alanlardan uzak durun" dedi.

 

İMARA MUTLAKA BAKIN


Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre, İstanbul Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Nizamettin Aşa, Kanal İstanbul'un açıklanan güzergahı Küçükçekmece, Sazlıdere, Durusu üzerinde yatırım yapacakların kazanacağını ancak 'imar' konusuna dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. 

 

Aşa "Ancak Arnavutköy imara kapatıldı. Kanal İstanbul'un geçtiği diğer alanlar da su yolu, orman ve devlet arazisi... Kanal İstanbul bölgesi prim yapılabilir. 2-3 yıl sonra yatırımcılar ciddi kazanç elde edebilirler. Ama en önemli nokta, dolandırıcılara dikkat etsinler. İmarı olmayan arsayı almasınlar. Konut projesinden de ev satın alırken Kanal İstanbul ile olan konumuna baksınlar" diye konuştu.

 

SİT ALANINA DİKKAT


Bölgenin değerleneceğini ifade eden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı ise "Yatırımcılar bu bölgede SİT alanında kalan yerlere, kamulaştırılacak alanlara, baraja yakın yerlere ve rezerv yapı alanı içinde kalacak olan noktalara mutlaka dikkat etmeliler. İşlemlerini profesyonel emlakçılara danışarak yapmalılar" uyarısında bulundu. Özelmacıklı "Kanalın nispeten kuzeyinde kalan bölgeler yükseklik nedeniyle denizi göremiyor olacak. Daha çok Sazlıbosna Barajı'ndan sonraki bölümün kentsel gelişme alanında olmasını bekliyoruz. Bu süreç içerisinde zaten gayrimenkul piyasası Arnavutköy başta olmak üzere Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde çok hareketliydi. Sadece Arnavutköy'de 2017 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 30 binin üzerinde gayrimenkul satışı gerçekleşti" dedi.

 

Kanal İstanbul da arsa dolandırıcılığına dikkat!

 

İYİ ARAŞTIRIN


Turyap İcra Kurulu Üyesi Gülru Çongar Gezen "Alt ve üst yapı yatırımları bölgedeki emlakın değerini her zaman artırır. Arnavutköy ve çevresinde arsalar ağırlıklı tarla vasfında yani imarsız. Bu projelerden önce yani henüz birkaç sene önce tarlaların metrekare fiyatları 30-40 Tl civarındaydı, havaalanı, 3. Köprü ve Kanal İstanbul yatırımlarıyla beraber fiyatlar hızlı yükseliş gösterdi. Bugün metrekare fiyatlarında 300-400 TL'ler telaffuz ediliyor. Bu türdeki fiyat artışlarında temkinli olmakta fayda var. Çünkü imar planı yapıldığı zaman imar dışı kalacak yerler de olacaktır. Çok kar varsa risk de vardır. Bu nedenle bölgeden arsa almayı düşünenlere mutlaka iyi araştırma yapmalarını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

 

ACELE ETMEYİN


Bölgenin yükseliş trendinde olduğunu ama aceleci davranılmaması gerektiğini belirten Gayrimenkul Danışmanı Gamze Özlü şunları söyledi: "Proje henüz tüm ayrıntıları ile netleşen bir proje değil. Aynı zamanda projenin bitiş süresi tamamen net değil. Burada barajlar, ormanlar, SİT alanları ya da kamusal alanların da olacağını düşünürsek nereye yatırım yapacağınızı çok iyi bilmeniz gerekir. Bu nedenle bölgeye yatırım yapmak isteyenlere aceleci davranmamalarını öneriyoruz. Projenin olduğu bölgelerde zaten sınırlı bir alanın inşaata ayrılacağını düşünüyoruz. Buna rağmen özellikle satışa çıkan imarsız arsalara milyon TL'lik yatırımlar yapmak yatırımcıyı zor durumda bırakabilir."

 

SİT ALANINI SATAN BİLE VAR


Kanal İstanbuk güzergahında büyük kâr ve rant vaadi ile satılan arazilerin ağırlığını tarım arazisi olan tarlalar oluşturuyor. Satılan gayrimenkullar arasında SİT alanı olanlar bile bulunuyor.  

 

 

 


Geri Dön