25 / 04 / 2024

Kanal İstanbul’un gerçek maliyeti 45 milyar dolar mı?

Kanal İstanbul’un gerçek maliyeti 45 milyar dolar mı?

İYİ Parti İBB Grup Sözcüsü Suat Sarı, Kanal İstanbul’un projesi hakkında, “Proje açıklanan rakamın 3.5 katı olacak ve 45 milyar dolara mal olacak.” dedi.



İYİ Parti İBB Grup Sözcüsü Suat Sarı, Kanal İstanbul’un maliyetiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Suat Sarı, “Projenin gerçek maliyeti 45 milyar dolardır. Yani yaklaşık 263.2 milyar liradır” dedi. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, geçen yıl hizmete giren Gebze-İzmir otoyolunun ilk hesabına göre yüzde 70 daha yüksek bir maliyet ile bitirildiğini belirten Suat Sarı, Kanal İstanbul için belirlenen maliyet hesabının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Suat Sarı, Kanal İstanbul’un maliyetinin 75 milyar TL (12.7 milyar dolar) olacağının resmi ağızlardan açıklanmasına rağmen, gerçeğin çok farklı olduğunu kaydetti. Sarı sözlerine şu şekilde devam etti:

“ÇED raporuna göre 1.1 milyar metreküp hafriyat çıkacak ve maliyeti 35 milyar dolar. Kanal İstanbul’da 8 adet köprü yapılacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün maliyeti 3.5
milyar dolardı. Bu hesapla minimum 10 milyar dolar olacak. Yani proje açıklanan rakamın 3.5 katı olacak ve 45 milyar dolara mal olacak.”

Toplumun tepki vermemesi için bütçenin daha düşük söylendiğini belirten Suat Sarı, “Bu hesabı yapanlara kanundaki ‘Hesap Verme Zorunluluğu’ maddesini okumasını hatırlatırım. Gerçekler bir gün ortaya çıkar” diye konuştu.

 

 


Geri Dön