29 / 03 / 2024

Kapalı Maraş yerleşime açılacak! 

Kapalı Maraş yerleşime açılacak! 

KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kapalı Maraş'ı adım adım hayata yeniden döndürmeye çalışıyor. Kapalı Maraş'ın envanter çalışmaları tamamlanınca yeniden yerleşime açılması planlanıyor. 



Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra yerleşime kapatılan ve 45 yıldır kapalı tutulan Kapalı Maraş yeniden yerleşime açılıyor. Yıkılmaya yüz tutan kenti, KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, kenti adım adım hayata yeniden döndürmeye kararlı. 

Hürriyet Gazetesi'nden Ömer Bilge'nin haberine göre,  Maraş  3.5 kilometrelik sahil şeridindeki yüksek katlı oteller, ciddi bir tamiratla yeniden faaliyete geçebilir. KKTC hükümeti, 2 ay önce Maraş’ı açma yönünde adım atma kararı verdi ve kentin güncel envanterini çıkarma kararı aldı.

İŞTE ASKERİN ENVANTERİ

Türk ordusu Maraş’a girdikten sonra ilk işlerinden biri kentin envanterini çıkarmak olmuş. Askeri yetkililerin hazırladığı envantere göre, 1974 öncesinde 30 binden fazla Rum’un yaşadığı tatil beldesinde 45’i yıldızlı diğerleri apartman tipi 105 otel, 4 bin 649 ev ve daire, 21 banka, 99 eğlence merkezi, 2 bin 953 işyeri bulunuyor. Kapalı Maraş, 12 bin yatak kapasitesiyle 1974’te Ada’nın en büyük turizm merkeziydi.

Gazetecilere Maraş rehberliği yapan KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay güncel envanter çıkarılması kararının çok daha detaylı olduğunu belirterek binaların sayısı, sağlamlık durumu, tapu kayıtları, altyapının mevcut hali gibi birçok konunun ele alındığını söyledi. Özersay, Maraş'ın yeniden sivil yerleşime açabilmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek, şunları söyledi: "Bu yüzyılda kentin kapalı kalması kabul edilebilir bir şey değil. Uluslararası hukuka, 1974 öncesi mülk sahipleri ve Vakıflar İdaresi’nin haklarına halel getirmeyecek şekilde sivil yerleşime açacak adımlar atacağız."

BM YERİNE AİHM KARARLARI

Kapalı Maraş için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) biri 1984 diğeri 1992’de alınmış 550 ve 792 numaralı iki kararı bulunuyor. Güvenlik Konseyi kentin yerleşime açılmaması ve BM’ye devredilmesini istiyor. AİHM’nin de kapalı Maraş’la ilgili kararlarına göre, KKTC’de kurulu Taşınmaz Mal Komisyonu önünde Maraş’taki mülkleriyle ilgili 300 Rum başvurusu bulunuyor. Kimi tazminat kimi ise mülklerinin iadesini istiyor.

KKTC Dışişleri Bakanı Özersay, AİHM kararlarına yakın bir duruş sergileyerek kentin yerleşime açılacağına dikkat çekti. Özersay, BM yetkililerinin ise sadece atılan adımlar konusunda bilgi aldığını ve herhangi bir itiraz gelmediğini söyledi. Kudret Özersay, Maraş’ın ayrı bir paket halinde Rumlarla pazarlık masasına getirilmemesinde kararlı. 

KASALARDA PARALAR MÜCEVHERLER

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, herkesin taşınmaz malların envanteriyle ilgilendiğini ancak taşınır malların da envanterinin çıkartıldığını söyledi. Kentte, 21 banka ve villalardan çıkan ve irili ufaklı yüzlerce kasa çıkarıldı. Kasaların 450 adet olduğu belirtiliyor. Bankalardaki sabit kasa odaları ve taşınabilir kasalar 1974’te mühürlenmiş ve her hafta mühürleri yerinde olup olmadığı tutanakla kontrol ediliyor. Taşınabilen kasalar toplu halde tutuluyor. Kiminin içinde nakit para, kiminde ise mücevher gibi değerli taşlar ve takılar bulunuyor. Bankalardaki kasalarda ise altın bulunduğu belirtiliyor.

 

İsteyen Kapalı Maraş'ta mülklerine yerleşebilecek!


Geri Dön