26 / 04 / 2024

Halkalı'da çöp dolgu alanları yerleşime açıldı!

Halkalı'da çöp dolgu alanları yerleşime açıldı!

1,5 milyon m2’lik alanı kaplayan bölgede 15 yıldır çok katlı binalar yükseliyor. Büyükşehir’in “jeolojik yerleşime uygunluk” kriterlerine göre çöp dolgu alanlarının yerleşime açılması doğru değil. Ancak, inşaatlar tüm hızıyla devam ediyor.



Yıllarca İstanbul’un çöplerinin döküldüğü 1,5 milyon metrekarelik Halkalı çöplüğünde 2000 yılından sonra dev konut projeleri yükselmeye başladı. Bölgedeki konut projeleri hız kesmeden devam ediyor. Temapark arazisinin hemen yanı başında yükselen binaların zemini görenleri hayrete düşürüyor. Zira, hafriyat çalışması devam eden inşaatın zemininin önemli bir kısmının çöp dolgusu olduğu açıkça görülüyor. İBB Zemin ve Deprem İnceleme Müdürü Mahmut Baş, 21 Aralık 2001 tarihinde “Halkalı çöplüğü gibi çok kalın dolgular var. Dolgular üzerine yerleşim yapılamaz.” ifadelerini kullanmıştı. Ancak buna rağmen bölgenin büyük bir bölümü yüksek binalar yapılarak yerleşime açılmış durumda. Bu binaların arasında üzeri otlarla kaplı yer yer çöp tepeleri dikkat çekiyor. Çöplerin görünmemesi için dev perde beton duvarlar çekilmiş. Halkalı’da binaların arasında bulunan çöp tepecikleri, 28 Nisan 1993 tarihinde İstanbul’un Ümraniye ilçesi Hekimbaşı çöplüğünde biriken metan gazının patlaması sonucu meydana gelen ve 27 kişinin hayatını kaybettiği faciayı akıllara getiriyor.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 1994 yılında başlanan ve Aralık 2011 yılında tamamlanan “İmar Planlarına Esas 1/5000 Ölçekli Jeolojik Yerleşime Uygun Haritalar” kapsamında çöp dolgu alanlarının yerleşime açılmasını uygun bulunmuyor. İBB Planlama ve İmar Daire Başkanlığı ile Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü’nce yürütülen çalışma kapsamında araziler ‘yerleşime uygun’, ‘yerleşime önlemli uygun’, ‘ayrıntılı jeoteknik etüt gerektiren’ ve ‘yerleşime uygun olmayan’ alanlar ayrılıyor.


Dönemin İBB Zemin ve Deprem İnceleme Müdürü Mahmut Baş, 21 Aralık 2001 tarihinde basına yaptığı açıklamada 25 ilçede çalışmanın tamamlandığını ve Avrupa yakasına ilişkin bilgilerin yer aldığı haritaların hazırlandığını belirtiyor. 13 yıl önce yaptığı açıklamada yerleşime uygun olmayan alanlarda kesinlikle imar hareketlerine izin verilmemesi gerektiğine işaret eden Baş, çöp dolgu alanlar üzerinde yerleşim yapılamayacağını belirterek şunları kaydediyor: “Avcılar’ın sahil kesimi, yerleşime uygun olmayan alan. Küçükçekmece Gölü’nün kuzeybatısında alüvyon yatakları var. Firuzköy’ün göle bakan yamaçları heyelanlı kesim. Haliç’in içindeki adalar, sakıncalı alanlar. Halkalı çöplüğü gibi çok kalın dolgu alanları var. Dolgular üzerine yerleşim yapılamaz. Alüvyon yataklarında yerleşim oluyor; ama önlemlerin alınması lazım. Kaya ortamlar direkt yerleşime uygun olan yerler, ama eğimliyse önlemlerin alınması gerek. Kil, kum, çakıl gibi gevşek zeminlerin hepsini (önlemli alanlar) içinde değerlendiriyoruz.”


Zaman 


Geri Dön