28 / 03 / 2024

Kapalıçarşı'daki restorasyon Haziran'da tamamlanacak!

Kapalıçarşı'daki restorasyon Haziran'da tamamlanacak!

İstanbul'un simge yapılarından biri olan Kapalıçarşı'da geçtiğimiz sene başlayan restorasyon çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, “Kapalıçarşı'da haziran ayında çalışmalar bitmiş olacak” diye konuştu.



Yaklaşık 600 senelik tarihiyle İstanbul’un önemli anıt eserlerinden olan Kapalıçarşı’da geçtiğimiz sene start verilen restorasyon, depreme karşı güçlendirme, beden duvarları, altyapı, vitrin cephelerinin uygun hale getirilmesi ve kalem işlerinin tekrar yapılmasına ilişkin çalışmalar sürüyor.

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; Anıtlar Kurulu onayıyla başlayan projeye 70 milyon Türk Lirası tutarında bütçe ayrıldı. 42 bin metrekarelik alanda konumlanan çarşıda yaklaşık 4 bin dükkan, 65 sokak, 22 kapı ve 14 han bulunuyor.

 Kapalıçarşı daki restorasyon Haziran da tamamlanacak!

“EN KAPSAMLI TADİLAT YAPILIYOR”

Restorasyon çalışmalarında son durumla ilgili bilgiler paylaşan Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, “Kapalıçarşı yıllar boyunca birçok doğal afet görmüş. Şu anda yapmış olduğumuz çalışma 1894 yılında yaşanan depremden sonra yaptığımız en kapsamlı çalışma. Bu çalışma İstanbul Valiliği, Kapalıçarşı’daki mülkiyet sahipleri ve Fatih Belediyesi iş birliğiyle yapılıyor...

Tam bir yıldır çalışmalarımız devam ediyor. Geçmiş yıllarda çatıda düzenleme yapıldı. Yaklaşık 15 yıllık en kapsamlı tadilat yapılıyor. 17 bin metre karelik çarşı taban alanı yenilendi. Çarşının içerisinde 2 bin 500 dükkan var. Çalışmalar orijinaline uygun yapılıyor. 40 arkadaşımız sadece kalem işi çalışıyor” diye konuştu.

Kapalıçarşı daki restorasyon Haziran da tamamlanacak!

“HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ BUNDAN SONRADA İSTANBUL TİCARETİNE YÖN VERECEK”

Beden duvarları güçlendirme çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirten Turan, “Beden duvarlarında görülmeyen kılcal çatlaklar var. Bu alanın tamamı UNESCO dünya miras alanındaki yerler. Kapalıçarşı İstanbul’un en büyük değerlerinden. Hem geçmişte hem de bugün ticaretin en önemli merkezlerinden. Askıda görünen bütün kablolar kaldırılacak. Işıklandırmaklar tekrardan düzenlenecek. Kapalıçarşı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada yüzyıllar boyunca İstanbul ticaretine yön verecek” açıklamasında bulundu.

“HAZİRAN AYINDA ÇALIŞMALARI BİTİRECEĞİZ”

Bir senedir çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Turan, “Haziran ayında çalışmaları bitmiş olacağız. taban işlerinin yüzde yüzünü tamamladık. Kalem işlerinin yaklaşık yüzde on beşi tamamlandı. Önümüzdeki turizm sezonunda farklı bir Kapalıçarşı karşımızda olacak" diye konuştu.

İstanbul’un tarihi çarşılarında dükkanlar kapanıyor!


Geri Dön