25 / 04 / 2024

Kaputaş Plajı’ndan geçecek yola mahkeme engeli!

Kaputaş Plajı’ndan geçecek yola mahkeme engeli!

Kaş-Kalkan bölünmüş yol projesi için Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun yolun sit alanından geçen kısmına dair verilen izin, mahkeme tarafından iptal edildi…



Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Peyzaj Mimarları Odası ve 76 bölge sakini, Kaş'ta Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğü tarafından 28,7 kilometre uzunluğunda 2 gidiş, 2 dönüş olmak üzere 4 şeritli bölünmüş yol yapılması planlanmış 'Kaş-Kalkan Yolu' projesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal ettirmek için yargı yoluna gitti.

Sputniknews'in haberine göre, 2 ay önce Antalya 2. İdare Mahkemesi, 'ÇED raporu gerekli değildir'  kararının iptalini duyurdu. Yolun, Kalkan'ın güney yamaçlarındaki sit alanında yer alan Kaputaş sırtlarından geçmesine yönelik Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından verilen izne oda ve vatandaşlar itiraz etti. Antalya 2. İdare Mahkemesi koruma kurulu tarafından verilen izinde iptal edildi.  

Birinci derecede doğal sit alanı

Avukat Tuncay Koç, 8 Ekim günü verilen kararla ilgili yapılan araştırma ile alınan bilirkişi raporunun, mahkeme kararında bulunduğunu ifade ederek, "Kararda, '2 bin 842 metrelik kısmın koruma esaslarına uygunluğu bozacağı ve planlanan yolun 1'inci derece doğal sit alanının en uzun kenarından (takribi 3 km) geçerek, deniz ve kara tarafını ikiye böldüğü görülmektedir. Sit alanı ve bütünlüğüne bakılmaksızın planlama yapıldığı, sit bütünlüğünün mutlak suretle bozulmasına sebep olacağı kanaatine varılmıştır. Diğer taraftan 1'inci derece doğal sit alanı içerisinde yapılması planlanan yolun kuzeyinde, köy ile dağ yolu, güneyinde sahil yolunun bulunduğu gerçeğinin tespit edilmesiyle, bu yolun yapılmasına olanak veren görüş yazısındaki zorunlu hali ortadan kaldırıldığı mütalaa edilmektedir' görüşüne yer verildi" şeklinde konuştu.

İmar planları da iptal edilmeli

Koç,  verilen kararda sit alanında yetişen endemik bir bitki türü olan Kaputaş Andız otunun önemsenmeden karara yansımış olduğunu belirterek, "Böylece üç ay önce Antalya 2. İdare Mahkemesi'nin iptal ettiği yolun, 'ÇED gerekli değildir kararından sonra, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun verdiği izin de iptal edildi. Kaş'ı bölecek ve doğasını yok edecek yol için elde geçerli bir idari karar kalmamıştır. Bu kararların doğal sonucu olarak Kaş'ın 5 köyüne yapılan imar planlarının da iptal edilmesi gerekmektedir. Kaş'ın tarım alanlarını yok eden imar planları bu yol planına göre yapılmıştı. Dayanaklar ortadan kalkmıştır" dedi.

Ekolojik çözümler önerdi

Türkiye’de özgünlüğü ve doğallığı açısından önemli bir yere sahip Kaş için, ekolojik çözümlerin uygulanmasının aksine yapılan işlemlerin yerinde olmadığını söyleyen Koç,
"Kaş halkı, sürdürülebilir turizmi, denizi, tarımı, arkeolojik ve doğal sit alanlarıyla beraber Kaş'ı savunmaya devam edecektir" ifadelerinde bulundu.

Kaş-Kalkan bölünmüş yol projesi için karar verildi!


Geri Dön