20 / 04 / 2024

Karaburun Belediyesi'nden Çukur dizisi oyuncularının inşaatına suç duyurusu!

Karaburun Belediyesi'nden Çukur dizisi oyuncularının inşaatına suç duyurusu!

Geçtiğimiz Pazartesi final yapan Çukur dizisinin başrol oyuncularının İzmir'in Karaburun İlçesi'nde satın aldıkları ortaya çıktı. Karaburun Belediyesi söz konusu arsanın SİT alanı olması nedeniyle suç duyurusunda bulundu.



Show TV'de yayınlanan ve geçtiğimiz Pazartesi final yapan Çukur'un başrol oyuncuları  Aras Bulut İynemli, Necip Memili, Rıza Kocaoğlu, Öner Erkan ve dizinin yönetmeni Sinan Öztürk ile oyuncu  Kerim Sarp Apak,  İzmir  Karaburun'da arsa satın aldı.

Sputniknews'te yer alan habere göre; 6 isim, Karaburun'un Bozköy Mahallesi, Akçakilise Mevkii'nde 3 bin 350 metrekarelik (yaklaşık 3.5 dönüm) tarla niteliğine sahip arsa satın aldı. Sonrasında ise Denize 0 Görsel Sanatlar Turizm Otelcilik Tarım İnşaat A.Ş.'adıyla şirket kurdular. 

Doğal sit alanında olan bu arazi söz konusu fimanın üzerine geçti. Adresi "İzmir'in Karabağlar İlçesi, Arap Hasan Mahallesi, 235 Sokak, No: 3" gösterilen şirketin temsili yetkisi ise  Mersin Tarsus'ta ikamet eden Mustafa Tekçe oldu. 

Kaçak yol açıldı

SİT arazisinde iki hafta önce çalışmalar için düğmeye basıldı. Çok sayıda ağaç ve bitki türü yok edilerek araziye kaçak yol yapıldı. Teraslama çalışmaları sonrasında inşaata hazır geldi. 

Karaburun Belediyesi Zabıta Amirliği'ne bağlı ekipler, etrafı tel örgülerle çevrili araziye baskın düzenledi. SİT Kanunu’na muhalefet suçundan işlem yapan belediye ekipleri, inşaat çalışmalarını durdurarak mühür vurdu. Sonrasında ise hazırlanan tutanak ile inşaat  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bildirilirip Cumhuriyet savcılığına suç duyurusu yapıldı. 

Bakir bir koyda yer alan SİT arazisi yaklaşık 4 milyon TL piyasa değerine sahip. Oyuncuların, denize sıfır bu arazide süper lüks karavan turizmi yapmak için yatırım yaptıkları iddia edildi. Kurulan şirketin faaliyet alanlarında karavan turizmi ile beraber, otel, motel, kamping, pansiyon, tatil köyü, plaj, kafeterya, nargile salonu, gece kulübü, doğa ve su sporları gibi tesisler işletilebilecek. 

Her türlü inşaat ve müteahhitlik faaliyetlerini gerçekleştirecek şirket, yurt içi yurt dışı tiyatro, sanat, eğlence gösterileri, konserler ve müzikaller düzenleceği; artistik ajans, bale, mankenlik, figürasyon hizmetleri sağlayacağı yerli yabancı sanatçı bağlantıları kurup anlaşma yapabileceği; reklamcılık ve basın işleri yürütebileceği; belgesel, sinema, reklam, tanıtım filmlerinin yanı sıra klip çekebileceği; bu alanlarda danışmanlık hizmeti verileceği kaydedildi. 

SİT alanı talanına izin verilmeyecek

Konuyla ilgili tepkisini dile getiren Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, birinci derecede doğal SİT alanında yer almasının yanı sıra 15 Mart 2019 tarihindeki Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇK) ilan edildiğini anımsatarak, kaçak yapılara, konteynerlere ve SİT alanlarının talanına müdahale edileceğini dile getirdi.

Karaburun Belediyesi nden Çukur dizisi oyuncularının inşaatına suç duyurusu!

Başkan Erdoğan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Katiyen doğal dokumuzun bozulmasına, teneke çöplüğü haline getirilmesine cevaz vermeyeceğiz. Topluma mal olmuş kişilerin de tüm davranışlarında dikkatli olması gerekiyor. Hiç kimsenin ayrıcalığı yok. A ya da B kişisi fark etmez. Biz herkese yaptığımız rutin işlemleri yaptık. Tutanaklandırıp mühürledik. Bakanlığa ve cumhuriyet savcılığına da suç duyurusunda bulunduk. İnanın şu an bölgemde en az 600 konteyner var. Yıkım işlemi yapıyorum her gün. Giderek artacak da bunlar. Bizden geçit yok. Yasal, bölgenin dokusuna uygun, bozmayan girişimlere açığız. Ama dokumuzu bozdurmayız."

'Tahribata karşı mücadele veriliyor' 

Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Aykut Uçar da  bölgede rüzgar/güneş enerji santralleri ve balık çiftlikleri tarafından meydana gelen tahribata karşı verilen mücadelenin her geçen gün arttığını dile gererek şu açıklamalarda bulundu: 

"Mordoğan ve Karaburun'da merkez yerleşimin dışında inşaat faaliyeti yürütmek yasak. Dolayısıyla bu dizi ekibinin yaptığı inşaat faaliyeti de yasa dışı. Ayrıca o bölgede henüz tamamlanmamış bir biyolojik çeşitlilik araştırması sürüyor. Çalışmanın bir yıl tamamlandı, 14-15 uzman bir yıl daha arazide faaliyete devam edecek. Tahrip edilen yer de araştırma alanının içinde. Belki de orada pek çok endemik bitki türü vardı. Belki özel sürüngenler, kuşlar ve onların üreme alanıydı. Bugün artık bunları tespit etme şansımız kalmadı. Çünkü alan tahrip edildi. Biz Karaburun'la ilgili hassasiyet beklerken, özellikle topluma mal olmuş sanatçıların böyle bir inşaat girişiminde bulunması hepimizi üzdü."


Geri Dön