24 / 04 / 2024

Karlılık sorunu yaşayan gruplar konut sektörüne yöneliyor!

Karlılık sorunu yaşayan gruplar konut sektörüne yöneliyor!

Kârlılık sorunu şirketleri hızlı geri dönüş alabilecekleri konut yatırımına yöneltiyor. Anadolu Grubu, Aksoy Holding ve Kosifler Group gibi mevcut faaliyetlerinde kârlılık sorunu yaşayan gruplar daha cazip gördükleri konut sektörüne yöneldi.



Sanayi başta olmak üzere birçok sektörde düşen kâr marjları ve yatırımların 10-15 yılı bulan uzun geri dönüş süreleri şirketleri farklı alanlarda yatırım arayışına yöneltirken; Anadolu Grubu, Aksoy Holding ve Kosifler Group gibi mevcut faaliyetlerinde kârlılık sorunu yaşayan gruplar daha cazip gördükleri konut sektörüne yönelmeye başladı.


Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, konut yatırımlarında yüzde 7-10 civarında seyreden kâr marjları çok yüksek olmasa da, yatırımın geri dönüşünün 3-5 yıl içinde alınabilmesi sektörü yatırım için cazip kılıyor.


Ayrıca artan nüfus ve nitelikli konut ihtiyacının oluşturduğu hazır talep ve yabancı yatırımcı ilgisi de sektörü yatırım için çekici kılıyor.



Karlılık sorunu yaşayan gruplar konut sektörüne yöneliyor!



Anadolu Grubu'nu konut sektörüne yönelik ilk yatırımını bugün açıklayan grup şirketi AND Gayrimenkul'ün Genel Müdürü Ali Baki Usta, 800-850 milyon liralık ilk konut yatırımlarının ardından, bu yıl sonuna kadar ikinci bir konut projesine daha başlamak istediklerini söyledi.


Konut sektörüne yatırım kararlarında sektördeki büyüme potansiyeli ve finansman kolaylığının etkili olduğunu belirten Usta Reuters'a yaptığı değerlendirmede, "Konutta dış finansman sağlamak daha kolay. Hızlı bir şekilde likidite sağlayabiliyorsunuz. Ön satışlarla bile yatırımın bir bölümünü karşılayabiliyorsunuz. Konutta nakit döngüsünü çok daha hızlı sağlayabileceğimizi gördüğümüz için yatırım yaptık" diye konuştu.


Anadolu Grubu gıda, perakende, otomotiv, enerji ve finans alanında faaliyet gösteriyor.


Anadolu Grubu'nun konut sektörüne girmesini değerlendiren Burgan Yatırım Kıdemli Analisti Burak İşyar, "Anadolu Grubu'nun, grup cirosunda büyük ağırlığı olan bira operasyonları iyi gitmiyor. Hem Türkiye hem de Rusya'da sorunlar yaşıyorlar. Böyle bir ortamda grubun kâr edebileceği farklı bir sektörde portföy çeşitlendirmesine gitmesi mantıklı bir hareket" dedi.


Anadolu Grubu'nun ana işkollarından biri olan Anadolu Efes 2015'te 198 milyon lira, 2014'te ise 512 milyon lira konsolide zarar açıklamıştı.



Karlılık sorunu yaşayan gruplar konut sektörüne yöneliyor!



Konut sektörüne giren bir diğer grup ise petrol-enerji ve turizm odaklı faaliyet gösteren Aksoy Holding. Portföy çeşitlendirmesi amacıyla konut sektörüne yatırım kararı aldıklarını belirten holding CEO'su Batu Aksoy'a göre, Türkiye'de bu alan hâlâ önemli bir fırsat sunuyor.


Epique markası ile Bodrum'da Aplus konut projesine yatırım yapan holding, önümüzdeki yıl İstanbul'da bir proje planlıyor.


Aksoy Holding'in ana faaliyet alanı olan enerji sektörü, düşük kar marjları ile boğuşuyor. Aksoy Holding'in ana hissedarı olduğu Turcas Petrol 2015'te 36.4 milyon lira, 2014'te ise 14.8 milyon lira zarar açıklamıştı.


Yabancı bir aracı kurumun enerji analisti, "Enerji sektöründe özellikle elektrik üretim kısmında sıkıntı olduğu aşikar. Finansman buldukları ve yatırım yapılırkenki koşullarla şimdiki koşullar aynı değil. Elektrik fiyatları tahmin edilenin çok gerisinde" dedi ve ekledi:


"Akaryakıt dağıtım kısmında da marjlar iyi değil. Hiçbir enerji şirketi arzu ettiği kârlılığı yakalayamıyor."



Karlılık sorunu yaşayan gruplar konut sektörüne yöneliyor!



KONUTTA YATIRIMIN KISA DÖNÜŞ SÜRESİ CEZBEDİYOR


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik'e göre, konut sektöründe çok yüksek kâr marjları olmamakla birlikte, diğer sektörlerdeki olumsuz görünüm konut yatırımlarını görece cazip hale getiriyor.


Çelik, "Diğer sektörlerde rekabet ve kârlılık problemi var. İnşaat sektöründe de kârlılık sorunu var. Yüzde 7 kâr edersek, 'çok iyi' diyoruz. Ancak kârlılık yüksek olmasa da, yatırımın geri dönüş süresi sektörü cazip kılıyor" dedi ve ekledi:


"Bir arsa aldığınızda 3-5 yıl arasında projeyi tamamlayıp kârınızı realize ettiğiniz için insanlar bu alana yatırıma gidiyor. Çünkü sanayiye yatırım yaparsa, yatırımın geri dönüşünü 10-15 senede alacak. Diğer sektörler cazibe kaybettikçe, inşaat sektörü cazipmiş gibi bir algı oluşuyor."


Artan nüfus ve nitelikli konut ihtiyacının konut yatırımlarını desteklediğini belirten Çelik, "Türkiye'de konutların yüzde 65'i 2000 yılından önce yapılmış. 1,000 dolar kişi başı milli geliri olan bir ülkede ihtiyaç duyulan evlerle bugün 10,000 dolar gelirli bir ülkenin ihtiyaç duyduğu evler örtüşmediği için şu anda ciddi bir dönüşüm yaşanıyor. Konutlar artan gelirle birlikte nitelik değiştiriyor, bu da yeni projelere olan talebi destekliyor" dedi.



Karlılık sorunu yaşayan gruplar konut sektörüne yöneliyor!



Otomotiv ve turizm alanında faaliyet gösteren Kosifler Group Yönetim Kurulu Üyesi Selim Kosif de, Ekonomist dergisinde yer alan söyleşisinde, turizm sektöründe yatırım geri dönüşünün çok uzun sürdüğünü belirterek, artık otel yatırımı yapmayacaklarını ve inşaat alanında yöneleceklerini söyledi.


Kosif, "Turizm sektörünün geri dönüşü çok uzun sürüyor. 20-25 milyon dolar para harcıyorsunuz, geri dönüşü 15-20 yıl sürüyor. Yatırım yapılacak bir sektör değil. Artık otel yatırımı yapmayacağız... Önümüzdeki dönemde inşaatta büyük işler yapmayı hedefliyoruz. Birkaç proje için görüşmelerimiz sürüyor" dedi.


Diğer yandan, konut sektörünü destekleyen önemli unsurlardan biri de, yabancı yatırımcı ilgisi olarak öne çıkıyor.


Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından Mart ayında açıklanan rapora göre; son altı ayda markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların ortalama yüzde 37'si yabancı yatırımcılara yapılmış durumda.


KONUTDER, bu sene başında yaptığı değerlendirmede geçen yıl 5 milyar dolar olan yabancıya konut satışının bu yıl 10 milyara ulaşmasını hedeflediklerini belirtmişti.


Reuters 


Geri Dön