23 / 04 / 2024

Kars beş yıldızlı otel istiyor!

Kars beş yıldızlı otel istiyor!

Kışın tüm güzelliklerini tadabileceğiniz Kars, hak ettiği popülerliğine nihayet bu yıl kavuştu. Kentteki oteller ise yetersiz.




Kars, kültürel farklılıkların ve zenginliklerin harmanlandığı illerimizden biri. M.Ö. 9 bin yılına kadar uzanan tarihi ile birçok uygarlığın uğrak yeri, başkenti olmuş. Para dergisi yazarı Özlem Kapar Baybur'un haberine göre, aşıklar geleneğinin sürdürüldüğü, Dede Korkut hikayelerinin yazıldığı bu topraklarda el sanatlarından mimariye, Anadolu'dan Kafkasya ve Orta Asya'ya açılan pencerenin izleri görülüyor. Rusların işgali altında kaldığı dönemde yapılan yapılan muhteşem yapılarıyla dikkat çeken bir kent.

Kars'ı daha önce Demir İpek Yolu olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattı devreye girdiği günlerde dosya konusu yapmış, enine boyuna Kars ekonomisini ve iş fırsatlarını anlatmıştık.

Kars turizm rakamları
-Turizm işletme belgeli yatak sayısı 1813, oda sayısı 953.
-Turizm yatırım belgeli yatak sayısı 816, oda sayısı 389.
-Turizm işletme belgeli otel sayısı 27, yatırım belgeli otel sayısı sekiz. [Yani Kars'ta sekiz otel inşaat halinde. Seneye otel sayısı bu otellerin bitmesiyle 35 olacak.]
-Belediye belgeli otel sayısı 21, oda sayısı 668, yatak sayısı bin 437.
-A Sınıfı seyahat acentesi sayısı 10
-Tescilli eser sayısı 125.
-Ani Antik Kenti'ni geçen yıl 60 bin 925 kişi ziyaret etti.

Turizm olanaklarına da kısaca değindiğimiz Kars'ın popülerliği bu geçen kısa süre içerisinde her geçen gün artıyor. Bu yıl kış mevsimi yurt genelinde kar özlemi ile geçerken mevsimin tüm güzelliklerini önünüze seren, tarihi, kültürü, kayak merkezi ve eşsiz lezzetleriyle turizmde öne çıkan Kars'ın yükselişi göz dolduruyor.

Ankara'dan kalkıp Kars'a kadar giden Doğu Ekspresi seferleriyle yapılan turlar bugünlerde revaçta. Acenteler, Doğu Ekspresinde yer bulmanın güç olduğunu ancak organize turlar için acentelerin programladığı turlarla trenli seyahatin mümkün olduğunu dile getiriyor. Kars'taki otelciler bütün odalarının dolu olmasının mutluluğunu yaşarken, Mart ayına kadar bu ilginin süreceği tahmin ediliyor.

 

Kars beş yıldızlı otel istiyor!

Hakan Doğanay/Kars Kültür ve Turizm Müdürü

Beş yıldızlı otel istiyoruz

Kars'taki yükselen turizm trendinin sürekliliğinin sağlanıp 12 aya yayılması için çalışıyoruz. Burası, sadece kışın gezilecek bir şehir değil. Bitki örtüsüyle, temiz dağ havasıyla, florasıyla, meralarıyla, çayırlarıyla, endemik bitkileri ile asıl yazın görülmesi gereken bir şehir. Kentimize kışın gelenlere bir de burayı yazın görün diyoruz. Turizmin çeşitlenmesi için trekking rotaları hazırladık. Sarıkamış'a kışın gelenler yazın da gelip büyülü yürüyüş rotalarını keşfedebilir. 'Kars Trekking’ diye bir grup kurduk, doğa, hayvan ve yürüyüş severleri bekliyoruz. Yürüyüş sırasında puhu kuşu, tilki gibi Kars'a has olan yaban hayatına tanık olabilirler. Bu arada geçen ay da Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi'ni açtık, tarih severler için mutlaka uğranması gereken bir müze.

 

Kars Valiliği tarafından geçtiğimiz günlerde iki turistik tesis devreye girdi. Çıldır Gölü'nde Arpaçay Kütük Ev ve Sarıkamış Kütük Ev sosyal tesis olarak hizmet verirken, turistlere konaklama imkanı da sunuyor. Her ne kadar yeni tesisler açılsa da kentteki yoğun ilgi nedeniyle konaklama yatırımına ihtiyaç var. Kesinlikle beş yıldızlı bir marka otele ihtiyacımız var; Hilton, Sheraton, Radisson markalarından hiçbiri yok. Sadece Sarıkamış'ta marka olarak beş yıldızlı Toprak Otel var. Hilton ve Radisson Blu gibi yabancı markaların Kars'a gelip inceleme yaptığını biliyoruz. Marmaris merkezli otel grubu Orka Hotels'in sahipleri Karslı Torunoğulları Ailesi'nin Sarıkamış'ta ve Kars merkezde otel yapmak için yer araştırdığını duyduk. İnşallah bu yıl bir otel zincirini Kars'ta göreceğiz. Kars'a otel yapan kazanır, kentimiz şu anda çok iyi bir trend yakaladı ve bu trendi doğru kullanmamız lazım. Kars'ta neden 10 bin yatak olmasın, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2023 Stratejisine göre de bu rakamı yakalamalıyız. Şu anda yaklaşık 5 bin yatağımız var, yani bir bu kadar daha yeni yatırım gerekli.

 

Kars beş yıldızlı otel istiyor!

 

Gültekin Güvensoy

Kar's otel zinciri yolda


Kar's Otel, 150 yıllık tarihe sahip eski bir Rus binası. Otelin yatırımcısı Gültekin Güvensoy, Bodrum Gündoğan'daki Casa Costa Hotel'in de sahibi. Kar's artık sevilen butik bir otel markası olmuş durumda. Güvensoy, bu yüksek trendi devam ettirmek istiyor. Kentin tarih ve kültürel yapısına uygun daha geniş konseptli bir tesis yapmak istiyor. Tesisin yapılacağı bölge de belirlenmiş durumda. Büyük ihtimalle eski Kars bölgesinde veya Sarıkamış'ta olacak. Kar's adı altında yerli bir zincir marka oluşturmayı hedefliyor.

 

Kars beş yıldızlı otel istiyor!


Ahmet Kurt/Rehber

 

Otele dönüşebilecek 15-20 yapı var


Kentteki turizm altyapısı geçen yıla kadar yeterliydi ancak bu sene iki katına çıkan rezervasyonlar nedeniyle konaklama sektörü yetersiz kaldı. Araç hizmeti, rehberlik, ulaşım ve yeme-içmede herhangi bir sorun yaşamamamıza karşılık otel konaklamalar gelen talepler için yetersiz kaldı. Yeni turizm yatırımlarına ihtiyaç var. Kars’a bugüne kadar kültürel motifleri yansıtan yapılar inşa edildi, bu yapılar Anıtlar Kurulu tarafından tescilli. Bu şekilde otele dönüştürülebilecek en az 15-20 tane daha yapı var.
 


Geri Dön