16 / 04 / 2024

Kartal Evin Sitesi’nde dönüşümün ilk adımı atıldı!

Kartal Evin Sitesi’nde dönüşümün ilk adımı atıldı!

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün, Kartallı vatandaşları olası bir depreme karşı korumak amacıyla hayata geçirdiği “Deprem ve Yerinde Dönüşüm ” çalışmalarına bir yenisi daha eklendi.



Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün, Kartallı vatandaşları olası bir depreme karşı korumak amacıyla hayata geçirdiği “Deprem ve Yerinde Dönüşüm ” çalışmalarına bir yenisi daha eklendi. Kartal Yakacık Çarşı Mahallesi Serdar Sokak üzerinde 14 blok ve 110 daireden oluşan Evin Sitesi için yıkım töreni düzenlendi.

 

Deprem dönüşümü ve yerinde dönüşümde başarılı örnekler sergileyen Kartal Belediyesi, “Dönüşümde Kartal Modeli” kapsamında Kartallıların sağlıklı konutlarda yaşamalarını sürdürmeleri için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kartal Belediyesi deprem dönüşümü kapsamında Yakacık Çarşı Mahallesi Serdar Sokak üzerinde 14 blok ve 110 daireden oluşan Evin Sitesi’nin yıkımı gerçekleştirildi.

 

Yıkım törenine Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanı sıra; CHP Kartal İlçe Başkanı Erdal Kıskanç, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları Gülcemal Fidan, Av. Hüsnü Yeşilyurt, Ali Apaydın, Feyyaz Kaynak, Kartal Belediyesi CHP Meclis Üyeleri, Kartallı muhtarlar, Başkan danışmanları Haydar Oğuz, Özbey Pekşen, Karyapsan Genel Müdürü Nizamettin Zorgül, CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayları Metin Ağırman, Derya Şentürk, Royal Group Yöneticileri, Evin Sitesi sakinleri ve çok sayıda Kartallı vatandaş katıldı.

 

 

“Türkiye’de en iyi deprem dönüşüm Kartal’da gerçekleştiriliyor”

 

Yıkım töreninde konuşma yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Türkiye’deki en iyi Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’nün Kartal Belediyesi bünyesinde olduğunu vurguladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: ” Bugün benim için güzel bir gün. Buraya gelmeden önce bir sunum izledik. Sunumda Kartal’ın dönüşümü anlatılıyor. Kartal nasıl dönüşüyor, insanlar nasıl etkileniyor, Kartallıların beklentileri nelerdir, yerel yönetim olarak bizleri önümüzdeki dönemde neler bekliyor? Bütün bunların hepsine sosyal etki değerlendirmesi yani SED diyoruz. Uzun süre yaptığımız çalışmalar neticesinde bu sosyal etkilenmenin notlarını birlikte gördük.  Çok yakın zamanda ulusal basında bunun da açıklamasını yapacağız. Bu önemlidir. Çünkü Türkiye’de ilk defa yapılan bir olay bu. Yine bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Dün bulunmuş olduğum bir ortamda bugünkü yıkım töreninden bahsettim. Saat 11.00’da buraya geleceğimi söyledim. Bana sordular bu tuğlalı kiremitli atışmalı yıkım mı olacak diye. Ben de bizim yıkımların güle oynaya olduğunu söyledim. Dolayısıyla biz yerinde dönüşümü bu şekilde gerçekleştiriyoruz.  Bu yıkımlar Kartal için normal bir hale geldi. Biz Kartal Belediyesi olarak 2009’dan bu yana halkla toplantılar yaparak halkı bilgilendirdik, dönüşüm konusunda da kendimizi geliştirdik. İddia ediyorum Türkiye’nin en iyi deprem dönüşüm müdürlüğü; Kartal Belediyesi Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’dür. Dolayısıyla bu müdürlükte çalışan arkadaşlarımız vatandaşa yardım ettikten sonra vatandaş da bunun farkına varıyor.”

 

“Kartal’da sosyal alanları çoğaltmalıyız”

 

Dikey yapılanmayla sosyal alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Başkan Altınok Öz: “Geçenlerde sahilde gerçekleştirilen yıkımda, bir yazı gördüm. Gökyüzüne hasret mi kalacağız? yazıyor. Gökyüzüne zaten hasretiz.  Alanları binayla doldurup bir arada olacağımız alanları yok mu edelim, yoksa dikey yapılanmayla sosyal alan yaratacağımız boşluklar mı oluşturalım?  Beş katlı binaları dizeriz ama aralarında çocukların top oynayacağı, hareket edebileceği, yüzebileceği alanlar olmadan binaları dizmiş oluruz. Etrafı boşaltmak zorundayız. Dikkat edilmesi gereken şey, esen rüzgârın önüne bir perde olarak bina dikilmemesidir. Yani makro klimayı bozmamak, alanı genişletmek şartıyla dönüşümü planlamalıyız. Bizim köy kültürümüzde erkeklerin buluştuğu yer, köy meydanıdır. Kadınlar da çeşme başlarında toplanırlar. Bizim kültürümüzde bu var. Ben diyorum ki projelerde mutlaka insanların buluşacağı, birlikte komşuluk yapacağı sosyal alanları yaratın.’ dedi.

 

“Her yıl yaklaşık olarak 650 lt. yağmur suyu çatılardaki depolarda biriktirilebilir”

 

Yağmur sularını depolayarak farklı alanlarda kullanıp, suyun verimli hale getirilmesinin önemine değinen Başkan Altınok Öz: ” Her yıl yaklaşık olarak 650 lt. yağmur suyu çatılardaki depolarda biriktirilebilir. Bu su, bahçelerde ve muhtelif yerlerde kullanılabilir. Bu yapılırsa, doğal ve tükenebilir bir kaynak olan su daha bilinçli kullanılmış olur, yer altı kaynakları boşa harcanmamış olur. Bu imar yönetmeliğinin 64. maddesinde de var. O zamanki Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a söylediğimizde çok doğru dedi ve yönetmelikte bu maddeye yer verildi. Yağmur suyu sadece sifonda kullanılsa bile % 30 su tasarrufu sağlanmış olur.’ diye konuştu.

 

“Dönüşümü mahalleli ile planladık”

 

Depremin, içinde bulunduğumuz coğrafyanın bir gerçeği olduğunu belirten Başkan Altınok Öz: “Kartal’ı birlikte planlamamız lazım. Bunlar bina yenileme; ama burada 100 daire gidiyor, 200 daire geliyor.  Biz de diyoruz ki; arkadaşlar haklarınızdan 2-3 metre feragat edin, bazı ortak alanlar yaratın ki aidatınızı da rahatlıkla ödeyin. Ama hiçbir suretle mahallenizi terk etmeyin.  Burası daha iyi oldu diye, satıp da bir başka yere gitmeyin. Adı üstünde yerinde dönüşüm dedik. Sizleri kaybetmek istemiyoruz. Deprem, içinde bulunduğumuz coğrafyanın bir gerçeğidir. O yüzden önlemimizi almak durumundayız. Burada daha iyi şartlarda, risksiz oturun. Afganistan da 7.6 büyüklüğünde bir deprem oldu. Depremin ne zaman bizi bulacağını bilemeyiz. Bu anlamda sitenizi dönüştürerek çok iyi bir şey yaptınız. Bugüne gelmeniz çok önemli. Depremi yaşayan bilir. Ben 1983 yılının Kasım ayında, Erzincan’da bunu yaşadım. 1 metrelik koridorda çocuğuma ulaşamadım. Bundan dolayı sizleri tebrik ediyorum.  Müteahhit arkadaşımıza da diyorum ki sakın ola iş uzadı deme. Ne kadar erken yaparsan o kadar iyi. Belediye Başkanı olarak mükâfat veremem, verebileceğimiz en iyi şey halkın alkışı olur. Hayırlı uğurlu olsun, Allah bu inşaat boyunca kaza bela vermesin. İnşallah temel atma ve tapu teslim törenlerinde de birlikte olacağız. Kurtuluş Apartmanı örneğini her yerde veriyorum. Bina sakinleri, 20 daireyi yıkıp kendileri yaptı. Kurtuluş Apartmanı, Birlik Apartmanı oldu. O birlik sizlerin de birliğini ifade ediyor. Türkiye’yi ifade ediyor. Birlikte nice mutlu günlere diyorum. 2 gün sonra büyük bir yürüyüşle kutlayacağımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını da kutluyorum.’ dedi.

 

Konuşmaların ardından Kartal Belediyesi Zabıta Ekipleri, Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Sivil Savunma Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin güvenlik önlemi aldığı yıkım çalışmalarında iş makineleri yıkım işlemini gerçekleştirdi. 

 

Evin Sitesi’nde adım adım dönüşüm

 

Yıkım ile birlikte Evin Sitesi’nin dönüşümünde ilk adım atılmış oldu. Kartal Belediyesi, bugüne kadar yaptığı çalışmalarda çok sayıda sitede  deprem dönüşüm ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Diğer dönüşüm örneklerinde olduğu gibi Evin Sitesi’nde de Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürlüğü, site sakinlerini oturdukları binanın riskli olduğu ve kanunda belirtilen süreler kapsamında tahliye etmeleri gerektiği doğrultusunda bilgilendirdi. Vatandaşlar, dönüşüm sürecinde  Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz tarafından bilgilendirme toplantılarıyla aydınlatıldı. 6306 sayılı dönüşüm kanununun avantajlarından faydalanan vatandaşlar, Kartal Belediyesi’nin katkılarıyla deprem riskinden kurtulmuş olacak. Kartal’a yakışır bir proje de hayat bulmuş olacak. Mevcutta 4’er katlı 14 blokta 110 bağımsız bölümden oluşan ve 975 ada 3 parsel ile 976 ada 12 parselde yapılanan Evin Sitesi, yeni proje ile birlikte 4 bloktan oluşup 15 katlı 220 bağımsız bölümden oluşacak. Yeni projede; kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, spor salonu ve kapalı otopark bulunuyor.


 


Geri Dön