18 / 04 / 2024

Kaş Hidayet Koyu'ndaki kaçak tesisin yıkılmaması meclis gündeminde!

Kaş Hidayet Koyu'ndaki kaçak tesisin yıkılmaması meclis gündeminde!

Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan Hidayet Koyu'ndaki kaçak tesisin yıkılmaması meclis gündemine taşındı. CHP'li Özer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan Hidayet Koyu'ndaki kaçak tesisin yıkılmamasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Özer, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

CHP'li Özer, ''Aşağıdaki sorularımın T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanması için bilgilerinizi ve gereğini arz ederim'' diye konuştu.

Özer, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
''Kaş ilçesi Çukurbağ Yarımadası Hidayet koyunda, 5 yıl önce, eski yapıya onarım izni alarak başlayan bir girişim 13 odalı lüks bir butik otel ve plaj tesisleriyle sonuçlanmış, Orman İşletmesi dava açmış, Kaş Kadastro Mahkemesi koydaki arazinin orman vasfıyla Hazine adına tescil edilmesine hükmetmiş, koy 3. derece doğal sit alanında bulunduğu için bu kaçak işletme hakkında Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından yıkım kararı çıkmış ancak Kaş Belediyesi yıkıma yönelik bir girişimde bulunmamış, defaten yapılan şikayetler neticesinde 20 Ağustos 2020 tarihinde bir kez daha toplanan Komisyon’dan söz konusu tesisin yıkımına dair aşağıdaki karar çıkmıştır: “Bahse konu izinsiz uygulamalarla ilgili yapılan iş ve işlemler hakkında Kaş Belediye Başkanlığı'ndan bilgi ve belge istendiği ancak cevap alınamadığı, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından 30. 03. 2017 ve 30. 01. 2018 tarih ve sayılı ara kararlar alındığı ancak Belediyesince işlem yapıldığına dair herhangi bir bilgi ve belge gönderilmediği anlaşıldığından Çukurbağ Yarımadası Hidayet Koyunda 207 ada 19 parselde (eski 123 ada 17 parsel) kayıtlı taşınmaz üzerinde yapılan izinsiz uygulamalar hakkında 2863 sayılı kanunun 9. Maddesi, 16. Maddesi ve 65. Maddesi ile ilgili hükümleri doğrultusunda yapanlar ve yaptıranlar hakkında ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına, ilgili belediyesince izinsiz uygulamaların kaldırılmasına ve sonucundan komisyonumuza bilgi verilmesine karar verildi.” 

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer'in soruları:
1. Doğal sit alanı ve orman arazisindeki Hidayet Koyu'nda 5 yıldır işletilen kaçak tesis,  Bakanlığınızın iki ayrı yıkım kararı olmasına karşın neden bugüne dek yıkılamamıştır? 

2. Tesisin yıkılmamasının nedeni tesis sahiplerinin (onarım izni de veren) önceki dönem Belediye Başkanının oğlu ve kayınbiraderi olması mıdır? 

3. 13 Şubat 2020 tarihinde CİMER'den yapılan başvuru üzerine 10 Mart 2020 tarihli Kaş  Belediye Başkanlığının; “kaçak ve izinsiz yapılara 2015 yılında ve 2017 yılında 3194 sayılı İmar Kanunu Kapsamında mühürlenerek durdurulmuştur” yanıtı vermesine karşın burada faaliyet devam etmektedir. Bu durumda mühürler kırılmış olmalıdır. Bunun tespiti ve gereği yapılmış mıdır? 

4. 20 Ağustos 2020'de Komisyonunuz tarafından yıkım kararı çıkmasına karşın, bu önergenin verildiği tarihte yıkımın henüz gerçekleşmediği, hatta tesiste yeni eklemelere gidildiği öğrenilmiştir. Bu hukuk tanımazlığa dair Bakanlığınızın ayrıca bir girişimi olacak mıdır? 

5. Belediye Başkanının hangi partinin üyesi olduğu, alınan kararların uygulanması noktasında Bakanlığınız bürokrasisine bir etkisi var mıdır? Söz konusu tesiste yıkım kararını uygulamayan belediyenin AK Partili olmasının etkisi yoksa, bu belediye yönetimiyle ilgili bir soruşturma inceleme var mıdır? 


Geri Dön