29 / 03 / 2024

Kastamonu Entegre’den Tataristan’a dev yatırım!

Kastamonu Entegre’den Tataristan’a dev yatırım!

Kastamonu Entegre’den Tataristan’a dev yatırım geldi. Ağaç ve orman ürünleri sektörünün lider oyuncusu olan Kastamonu Entegre, 13’üncü fabrikasını da Rusya’nın Özerk Tataristan Cumhuriyeti’nde faaliyete geçirdi.



Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kiğılı'nın ev sahipliğinde gerçekleşen açılış törenine Rusya Federasyonu Tataristan Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı. Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’nde yer alan ve 260 milyon dolarlık yatırımla 2 yılda tamamlanan fabrika, Avrupa ve Rusya’nın en büyük ahşap levha üretim merkezi olma özelliğini taşıyor.



Hayat Holding çatısı altında 45 yıldır faaliyet gösteren Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi, mobilya ve inşaat sektörlerine yönelik ürünlerin üretimi için Avrupa’nın ve Rusya’nın en büyük ahşap levha fabrikasını Tataristan’ın Alabuga Serbest Bölgesi’nde kurdu. Ağaç ve orman ürünleri sektöründe, Türkiye’den yurtdışında yatırım yapan ilk ve tek şirket olan Kastamonu Entegre’nin 13’üncü üretim tesisi olan ve 260 milyon dolarlık yatırımla 2 yılda tamamlanan Tataristan Alabuga SEZ Fabrikası, 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak.


Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi’nin Rusya’da planladığı 6 üretim tesisinden ilki olan fabrikanın açılışı, Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kiğılı’nın ev sahipliğinde; Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Nurgaliyeviç Minnihanov, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Rusya, Türkiye ve Tataristan’ın ekonomi bürokrasisinden önemli isimler ve Türkiye’den çok sayıda işadamının katılımıyla gerçekleşti.


MİNNİHANOV: RUSYA İLE TÜRKİYE ARASINDA DOSTLUK KÖPRÜSÜ KURDUK


Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Nurgaliyeviç Minnihanov açılış törenindeki konuşmasında iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin her geçen gün artarak devam ettiğini vurgulayarak, Tataristan'ın Rusya ile Türkiye arasında dostluk köprüsü kurduğuna dikkat çekti. Minnihanov, MDF fabrikasını ülkesine inşa eden Kastamonu Entegre’ye teşekkür ederken, Türk şirketlere de Tataristan’a daha fazla yatırım yapmaları çağrısında bulundu.



BAKAN EROĞLU: RUSYA TİCARETTE STRATEJİK ORTAK


Törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, Türkiye, Rusya ve Tataristan arasındaki beşeri ve ekonomik ilişkilerin sürekli geliştiğine dikkat çekerek, “Avrasya ve Karadeniz Bölgesi’nin önemli iki gücü Türkiye ve Rusya’nın dayanışması bölgede güvenlik, istikrar ve refah sağlayacaktır” dedi. Bugün Rusya’nın Türkiye’nin en önemli dış ticaret ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, “2002'de 5 milyar dolar olan ikili ticaret hacmi sürekli artarak 2013 yılında 33 milyar dolara ulaştı” diye konuştu. Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin çok yönlü olduğunu anlatan Bakan Eroğlu, “İşbirliğinin kilit öneme sahip alanı enerji olmakla beraber turizm sektörü de önemli rol oynamaktadır. 2009 yılında mesafeli, seviyeli bir şekilde yol almaya başlayan ikili ortaklık bugün ‘stratejik ortaklık’ seviyesine gelmiştir. 2013 yılında Rus ekonomisine yapılan Türk yatırımların hacmi 415 milyon doları bulmuştur” dedi.


Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’nin Türk yatırımcıların büyük ilgisini çektiğini ifade eden Eroğlu, bugün Tataristan’da faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketlerin yarısından fazlasının Türk şirketleri olduğunu hatırlattı. Hayat Holding’e bağlı Kastamonu Entegre’nin MDF tesisi açarak Türkiye – Rusya Federasyonu ve Tataristan arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunduğunu kaydeden Eroğlu, “Hayat Holding, ülke dışındaki en büyük yatırımlarını burada yapmaktadır. Bu önemli yatırıma imza atan kurum yetkililerini ve çalışanlarını tebrik ediyorum” diye konuştu.



HALUK YILDIZ: İŞBİRLİĞİMİZ DAHA DA GÜÇLENECEK


Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı Haluk Yıldız ise Alabuga MDF tesisinin Rus-Türk ilişkilerinde Tataristan Cumhuriyeti ile işbirliğini daha da güçlendireceğine inandıklarına dikkat çekerek, “Bu yatırımımız, Rusya Federasyonu bölgesindeki ilk yatırımımız. Bu projenin tüm Rusya Federasyonu vatandaşlarının ve Tataristan Cumhuriyeti’nde yaşayan kardeş halklarımızın refah seviyesini artıracağını umuyoruz” dedi.


2006 yılından beri Rusya’da yatırım yerlerini araştırdıklarını kaydeden Yıldız, “Çalışmalarımız sonucunda SEZ Alabuga’yı bulduk ve yatırım yeri olarak seçtik. Şimdi ne kadar doğru karar aldığımızı görüyoruz” diye konuştu.


Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na verdikleri destek için teşekkür eden Yıldız; “Burada Rusya ve Türkiye’den gelen tüm üreticilerimizi, Tataristan’a yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bu yatırımlar ile birlikte eminiz ki, Tataristan’da en büyük yatırımcı ülke Türkiye olacaktır. Birlikte ürettiğimiz bu değerlerin bölgemizde uluslararası işbirliğine, ekonomik, sosyal ve kültürel entegrasyona fayda sağlayacağına yürekten inanıyoruz” dedi.


Konuşmaların ardından Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Nurgaliyeviç Minnihanov, Orman ve Su İşleri Veysel Eroğlu, Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kiğılı ve Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı Haluk Yıldız kurdeleyi birlikte keserek tesisi hizmete açtı.


YILLIK 170 MİLYON DOLAR CİRO HEDEFLENİYOR


Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’nde 600 bin m2 açık, 125 bin m2 kapalı alan olmak üzere toplam 725 bin m2’lik alanda kurulu bulunan fabrika, yıllık 565 bin m3 MDF, 20 milyon m2 laminat parke üretecek. Üretimin yüzde 70’i Rusya pazarına, yüzde 30’u ise komşu ülkeler ve Asya pazarına sunulacak. Alabuga MDF Tesisi Avrupa’nın ve Rusya’nın en büyük, dünyanın 3. büyük MDF tesisi olma özelliğini taşıyor. Tam kapasite çalışacak tesisin yıllık ciro hedefi ise 170 milyon USD.


Kastamonu Entegre, Tataristan Sez Alabuga Fabrikası’nda MDF ve laminat parkenin yanı sıra yonga levha ve OSB üretimi de yapacak. Önümüzdeki yıllarda yapılacak ek yatırımlarla tesiste yıllık 725 bin m3 yonga levha ve 575 bin m3 OSB üretimi de gerçekleştirilecek.


Kastamonu Entegre’nin 13 ayrı üretim tesisinde ise 2014 sonu itibariyle yıllık 2 milyon m3 MDF, 2.55 milyon m3 Yonga Levha, 60 milyon m2 Laminat Parke ve 19,5 milyon adet Kapı Paneli ile toplamda 4.55 milyon m3 ahşap levha üretimi gerçekleştirilecek.



Geri Dön