28 / 03 / 2024

Kat bahçesi tapusu olur mu?

Kat bahçesi tapusu olur mu?

Hem görkemli bir binada yaşayıp hem de doğa ile iç içe olabilme imkanı sunan kat bahçeleri, İmar Yönetmeliği ile düzenleniyor. Peki, kat bahçesi tapusu olur mu? Kat bahçesi tek bir daireye ait olabilir mi?



Kat bahçesi tapusu olur mu?

Hem görkemli bir binada yaşayıp hem de doğa ile iç içe olabilme imkanı sunan kat bahçeleri, İmar Yönetmeliği ile düzenleniyor. Yönetmelik kapsamında kat bahçesinin alan hesaplamalarına ve kullanım şekillerine yer veriliyor.


Kat bahçeleri; Binalarda yeşil bir görünüm elde etmek ve bina içinde yeşil doku ile iç içe yaşanmasını sağlamak amacıyla yapılıyor. 


Kat bahçesi alanları binanın cephe veya cephelerinde uzunluğu 3 metreden az olmamak şartı ile her biri en az 10 metrekare olan, binanın katlarında yer alan ve aynı zamanda kış bahçesi olarak da kullanılabiliyor.


Bulunduğu katın emsale dahil alanının toplam yüzde 20’sini geçmemek koşuluyla kat bahçeleri emsale dahil edilmiyor. Peki, kat bahçesi tapusu olur mu?


İmar Yönetmeliğine göre, kat bahçesi ortak alan veya bağımsız bölüme ait olabiliyor. Kat bahçelerine eskiden ortak alandan ulaşılması şart iken artık daireden ulaşılabiliyor. 


Bir bağımsız bölümün net alanına dahil edilmeyen kat bahçesi, bağımsız bölümün brüt alanına dahil ediliyor. 




Konut brüt alanı nasıl hesaplanır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön