28 / 03 / 2024

Kat irtifakı harcı 2014!

Kat irtifakı harcı 2014!

Kat irtifakı tapusu, inşa çalışmaları devam eden ya da inşa çalışmaları tamamlanmasına rağmen iskan raporu alınmamış taşınmaz mallarda dairenin hissesine düşen arsa tapusu olarak karşımıza çıkıyor. İşte kat irtifakı harcı 2014...



Kat irtifakı harcı 2014!

Kat irtifakı tapusu, inşa çalışmaları henüz başlamamış veya devam eden ya da inşa çalışmaları tamamlanmasına rağmen iskan raporu alınmamış taşınmaz mallarda dairenin hissesine düşen arsa tapusu olarak karşımıza çıkıyor.


Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapının tamamı için düzenlenecek yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak, bu Kanunda gösterilen şartlar uyarınca kat mülkiyetine resen çevriliyor. 


Bu işlem, arsa malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin istemi ile dahi gerçekleştirilebiliyor. 


Kat irtifaklı tapunun harcı..

Kat irtifaklı bir gayrimenkulün alım satım işlemlerinde harç, "Tapu Harcı Daire bedeli" üstünden hesaplanıyor.


59 seri nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği gereğince, Gayrimenkul üzerine irtifak hakkı tesis ve devrinde (634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre yapılan kat irtifakları hariç olmak üzere) tesis ve devir için ödenen bedel (Bu bedel, üzerinde hak tesis edilen gayrimenkulün emlak vergisi değerinin iki katından çok olamaz) üzerinden ödeniyor. (2014'te binde 20)


Buna göre;

-500 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 10 bin TL,

-400 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 8 bin TL,

-300 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 6 bin TL,

-200 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 4 bin TL,

-100 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için ise 2 bin TL.


Emlak alım satım tapu harcı ödemeleri, tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalarda yapılıyor. Emlak alım satım tapu harcı ödemelerinin nereye yapılacağı ile ilgili bilgi, tapu müdürlüğünden gelen bilgilendirme mesajında belirtiliyor.


Kat irtifaklı ev vergisi!


Geri Dön