24 / 04 / 2024

Kat irtifakı olmayan eve kredi yok!

Kat irtifakı olmayan eve kredi yok!

Yeni bir ev almak istiyorsunuz, bir evi görüp beğendiniz. Karar vermeden önce tapudan kat irtifaklı olup olmadığını araştırın. Kat irtifakı olmayan evlere bankalar kredi vermiyor.



Ev alırken dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. Satın alacağınız evin krediye uygun olması maddi açıdan sizi kazançlı çıkarır. 

Krediye uygun olmayan bir ev için çaba harcamak, zaman kaybının yanı sıra bankaya ekspertiz ücreti ödedikten sonra öğrenmeniz durumunda, ekspertiz ücreti iade edilmediği için nakit kaybı yaşamanıza sebep olur.

Bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermiyor

Satın alma işlemlerinde kat irtifakı, iskan belgesi ve kat mülkiyeti yükümlülüklerine dikkat etmeniz gerekir. Kat irtifakı tapusu, inşaatı henüz başlamamış ya da inşaat halindeki ev için, müteahhit ile evi satın alan arasında yapılan karşılıklı bir anlaşmadır. Konut kredisi kullanırken bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermiyor. 

Projeye uygun konut

Bankalar kredi kullandırmak için dairenin en azından kat irtifak içeren bir tapusu olmasını istemesinin nedeni tapunun ekspertiz esnasında inşaat ruhsatı ve yapı kullanım izin belgeleri açısından değerlendirilmesidir. Kat mülkiyetinin alınabilmesi için konutun projeye uygun olarak tamamlanmış olması gerekiyor. 

1.000 TL ceza 

Kat mülkiyeti olan bir konutu anlamak için konutun üzerinde yer alan tapuya bakmanız gerekiyor. Kat mülkiyeti kısmı işaretli ise evin kat mülkiyeti bulunur. Konut için Yapı kullanım izin belgesi alınması durumunda üzerinden bir yıl geçmesine rağmen tapularını kat mülkiyetine çevirmeyenlere ilgili belediyeler tarafından her bir bağımsız bölüm (konut) için 1.000 TL ceza kesiliyor. 

6 soruda kat irtifakı!

Ev kredisi çekenler dikkat!

Hangi bankaların konut kredisi faiz oranları yüzde 2’nin altında?

 


Geri Dön