19 / 04 / 2024

Kat karşılığı anlaşması nedir? Kat karşılığı anlaşmada nelere dikkat edilir?

Kat karşılığı anlaşması nedir? Kat karşılığı anlaşmada nelere dikkat edilir?

Kat karşılığı anlaşması nedir? Kat karşılığı anlaşması ne anlama gelmektedir? Bu sorular çok sık sorulmaktadır. Peki Kat karşılığı anlaşması nedir?



KAT KARŞILIĞI ANLAŞMA NEDİR?

Arsasını, üzerinde bina yapılması için inşaat müteahhitlerine veren vatandaşlar, yapılacak mülkte ücretsiz daireler isteyebilir.  Böyle bir durumda arsa sahibi ile müteahhit arasında binanın belirlenen oranlarda pay edilmesi esasına dayalı sözleşmeye “kat karşılığı anlaşma” denilmektedir.

Kat karşılığı anlaşması yapılması durumunda taraflar arsa sahibi veya sahipleri ile müteahhit veya müteahhitler bir araya geliyor. Müteahhitler, söz konusu anlaşmada yüklenici olarak yer alırken, aynı zamanda arsa sahiplerine arsa payı için ve anlaşılan oranda bağımsız bölüm devretmeyi garanti etmiş oluyor.  

Kat karşılığı anlaşması yapılabilmesi için ilk olarak konusu geçen arsanın imara uygun olması gerekir. İleride bir sorun yaşanmaması için imar durumunun değişmesi olasılığının da düşünülmesi gerekir. Bu durum ilerde tarafların anlaşmazlık yaşaması için önem arz ediyor. Örneğin 7 kat izni olan bir arsada, iznin 9 kata çıkması halinde, yapılacak binaya eklenecek katın taraflardan hangisine ve hangi koşullar olacağı devredileceği anlaşmada açıkça beyan edilmelidir. Hak sahiplerine düşecek bağımsız bölümlerin adeti kadar sahip olacakları metrekare bilgisinin de kat karşılığı anlaşmada bulunması gerekir.


Geri Dön