19 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar!

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde nelere dikkat edilir? Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir? İşte yanıtı..



Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, sahip olduğu arsaya müteahhit firma aracılığıyla bina yaptırmak isteyenler tarafından müteahhit firmaları ile yapılan sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, arsa sahibi ile müteaahit firma arasında noter huzurunda imzalanıyor. Sözleşme kapsamında tarafların sahip olduğu hak ve sorumluluklara yer veriliyor.


Sözleşme imzalayan arsa sahibinin inşaat tamamlandığında müteahhidin payına düşen dairelere karşılık gelen hisseyi Tapu Müdürlüğü'nde müteahhide devretme sorumluluğu bulunuyor.


Müteahhitin ise; Söz konusun inşaatı imar mevzuatına göre yapma zorunluluğu bulunuyor.  Ayrıca binada kullanılacak malzemelerin sözleşmede belirtilmesi, inşaat ne zaman başlanıp, ne zaman bitirileceğinin yazılması da gerekiyor.


Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesinde nelere dikkat edilir? Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir?

 

Öncelikle, müteahhit firma ile yapılacak sözleşmenin şekil şartına uygun olarak hazırlanması gerekiyor. Aksi halde, şekil şartına uygun yapılmayan sözleşmeler hukuken geçerli sayılmıyor.


Arsa sahiplerinin, inşaatı yapacak müteahhit firma seçimine özen göstermesi gerekiyor. Müteahhit araştırılırken cevabının bulunması gereken sorular arasında şu hususlar da yer alıyor:


Bu işi yapılabilecek ipve ekipmanı varmı?

Daha önce hiç benzer iş yapmış mı?

Müteahhitin finansal durumu nedir?


Müteahhitin seçilmesinin ardından, firma ile imzalanacak sözleşmenin de öncesinde bir avukat ile incelenmesi, ileride yaşanacak problemlere karşı hak kaybı yaşanmasını önlüyor.


Kat karşılığı inşaat yapım sözleşmesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön