19 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde tapu devri!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde tapu devri!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibi ile müteahhit arasında imzalanıyor. Peki kat karşılığı inşaat sözleşmesinde tapu devri nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler...



Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde tapu devri!
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, bir arsa üzerinde yapılması planlanan inşaat için arsa sahibiyle müteahhit arasında imzalanıyor. Sözleşmeye göre inşaat süreci boyunca tarafların hak ve sorumluluklarıyla inşaatın özellikleri de yer alıyor. 

Arsa sahibi ile müteahhit arasında imzalanan sözleşme arsa satışının yapılmasıyla yürürlüğe giriyor. Peki kat karşılığı inşaat sözleşmesinde tapu devri nasıl yapılır? 

Kat karşılığı inşaatta tapu devri süreci de taraflar arasında yapılan sözleşmeye göre belirleniyor. 

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde tapu devri!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde tapu devri

-Arsanın satış değeri:Belediye rayiç bedelidir.

-Üçüncü maddede anılan bu arsa ; Tapuda rayiç bedeli karşılığında müteahhit’ e satılacaktır.

-Bu arsanın tapudan satılabilmesi için; Arsa sahibine ait ödenmesi gereken her türlü vergi ve bedeller; arsa sahibi tarafından ödenecektir. 

-Müteahhit cari hesabında; Arsa sahibine; Arsa tapu satış bedeli kadar borçlanacaktır.

-Mal sahibi’nin ; Bu arsa satışı sebebiyle; Müteahhit’ den alacağını teminat altına almak için, Mal sahibi; Tapu satış bedeli kadar Tapuya aşağıdaki gibi ipotek şerhi koyacaktır. 

-Arsa sahibi lehine; Tapu ipotek Şerhi düzenlenmesi şekli sözleşmedeki gibi oluşacaktır.

Müteahhit; Kat irtifak tapularının çıkmasından sonra; Arsa sahibine düşen bağımsız bölümlerin faturasını keserek;Arsa sahibiyle mahsuplaşacaktır.

Müteahhit su basmanı çıktıktan sonra tapuya müracaat ederek kat irtifak tapularını çıkartacaktır.

Kat irtifak tapuları çıkıp mal sahibine ait tapular mal sahibine bila bedel verilince tapudan bu arsa üzerindeki ipotek belgesi kaldırılacaktır.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde tapu devri!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi ihtarname örneği

................... NOTERLİĞİNE

-İHTARNAME-

İHTAR EDEN                          : ……..:……………...

VEKİLİ                                    : ……………..

MUHATAP                    1-…………..

                                     2-…………..

KONUSU                      : Yüklenicinin kat karşılığı inşaat Sözleşmesinden kaynaklanan hak ve borçlarını -yazılı onay- olmadan devretmesi nedeniyle, sözleşmenin feshinin bildirimi

AÇIKLAMA                            :

Müvekkilim arsa sahibi, muhataplardan ….ise yüklenici olup, aralarında ………Noterliğince ……tarih ve …….sayı ile yapılan KAT KARŞILIĞI İNŞAAT VE SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİ gereğince, yüklenici, müvekkilime ait …. sayılı tapu bilgilerinde kayıtlı arsa üzerinde bağımsız bölümler yapıp teslim etmeyi yüklenmiştir.

Sözleşmede, açık bir biçimde, işi bizzat yürütme mecburiyeti, işi başkasına devretmeme ve hatta ortak almama zorunluluğu öngörülmesine rağmen; yüklenici…, müvekkilimin yazılı onayını almadan, inşaatın kaba işlerinin dahi ancak yarısının yapıldığı bir aşamada, inşaat sözleşmesinden kaynaklanan hak ve borçlarını muhataplardan ….’a devrettiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Bu devre onay ve iznimiz yoktur. İznimiz dışında gerçekleştirilen bu devir yüzünden uğradığımız ve uğrayacağımız zararlarımızı isteme hakkımızı saklı tutarak, sözleşmeyi feshediyoruz. Araç ve gereçlerinizi, malzemenizi ve işçilerinizi alarak inşaat alanını on gün içinde terk etmenizi, aksi halde mahkemeye başvuracağımızı önemle ihtar ederiz.

SAYIN NOTER; üç nüshadan oluşan bu ihtarnamenin bir suretini dairenizde saklamanızı, birini karşı tarafa tebliğ etmenizi, birini de -tebliğ şerhi yazarak- tarafıma vermenizi dilerim.

..…./…./….

İHTAR EDEN VEKİLİ
 


Geri Dön