19 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat mektubu!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat mektubu!

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde fesih yetkileri ve cezai şartlar, tarafların anlaşmaları doğrultusunda tereddüte yer bırakmayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. İşte, kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat mektubu!



Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat mektubu!

Arsa sahipleri ve müteahhitler arasındaki anlaşmalar, boş arsalara yeni bina yapılması hususunda olabileceği gibi, eskiyen ve ömrünü tamamlamış binaların yıkılarak yerine yenilerinin yapılmasını da kapsayabiliyor.


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibinin devredeceği arsa payı karşılığında , müteahhidin ,kendi malzeme ve imkanlarıyla inşaat yapması, sonunda kararlaştırılacak bağımsız bölümleri arsa sahiplerine devretmeyi taahhüt ettiği iki tarafada borç yükleyen sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Taraflar arasında imzalanması gereken sözleşmenin, mevzuat gereği, resmi şekilde tapu müdürlüğü ya da noter kanalıyla yapılması halinde geçerlilik kazanabiliyor. 


Sözleşme ile inşaat süresi, gecikme halinde sözleşmeyi fesih yetkileri ve cezai şartlar, tarafların anlaşmaları doğrultusunda tereddüte yer bırakmayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor.  


İnşaat firmasının inşaat projesini yerine getirememesi halinde belirli bir tutarın bir banka tarafından kayıtsız şartsız ödeneceğinin taahhüt edilmesine kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat mektubu deniyor. 


Teminat hakkındaki bilgilere sözleşmede de yer veriliyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat maddesi örneği şu şekilde:


"Garantiler:

MÜTEAHHİT güvence bedeli olarak ARSA SAHİPLERİnin talebiyle 2.000.000TL (ikimilyonTL) nakte çevrilemez  süreli banka teminat mektubunu verecektir. 


Teminat Mektubu ilgili tüm bağımsız bölüm maliklerinin MÜTEAHHİT ile İnşaat sözleşmesi yapmaları ve gerekli vekaletnameleri vermeleri neticesinde tayin edilen kişi veya kişilere ruhsat alınmadan önce teslim edilecektir."


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin gecikme nedeniyle feshi!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön