19 / 03 / 2024

Kat karşılığı inşaat nasıl hesaplanır?

Kat karşılığı inşaat nasıl hesaplanır?

Arsa sahipleri, buraya bina inşa etmek için müteahhitler ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapmayı tercih edebiliyor. Peki, kat karşılığı inşaat nasıl yapılır? Kat karşılığı inşaatta kime ne kadar daire düşer?



Kat karşılığı inşaat nasıl hesaplanır?

Arsa sahipleri, buraya bina inşa etmek için müteahhitler ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapmayı tercih edebiliyor. Bu sözleşme arsa sahibi veya sahipleri ile arsa payı karşılığı inşaatı yapmayı taahhüt eden yüklenici arasında imzalanıyor.


Bu sözleşme ile arsa sahibi, hiçbir masraf altına girmeden ev ya da işyeri sahibi olabiliyor. 


Bu sözleşmenin dezavantajı ise mülkün satışından sonra paylaşımın yapılacak olması olarak karşımıza çıkıyor. Oysa kat karşılığında daireler bitirilince teslim edilmektedir.


Peki, kat karşılığı inşaat nasıl yapılır? Kat karşılığı inşaatta kime ne kadar daire düşer?


Kat karşılığı inşaat hesaplama..

Kat karşılığı inşaat hesabı imar durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Çok satan bir bölgede ve yeri iyi ise arsa sahibinin payına düşen oran artıyor.


Buna karşın gelişime açık alanda üretim yapılıyor ise müteahhit risk aldığını düşündüğü için daire sayısı 100 birim üzerinden 25 ‘lere kadar düşebiliyor.


Kat karşılığı oran genelde yüzde 50 – 50 olarak uygulanmak istenir ancak arsanın bulunduğu bölge ve konumuna göre yüzdeler farklılık gösterir .


Kat karşılığı sözleşmeleri imar değişikliği ve plan tadilatı da dahil olmak üzere daire adedi üzerinden değil yapılacak inşaatın yüzdesi üzerinden yapılmalıdır.


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön