19 / 03 / 2024

Kat malikleri toplantısı mahkemede iptal edilebilir mi?

Kat malikleri toplantısı mahkemede iptal edilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Maliklerden biri, 2018 kat malikleri toplantısının iptali için dava açmıştı. Toplantının iptalini gerektirecek hususları açıklamıştı. 2019 kat malikleri kurulunu da delil sundu. Davada her yılın toplantısı incelenir ve karara bağlanır mı?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Binamızda kat maliklerinden biri, 2018 yılı kat malikleri toplantısının iptali için dava açmıştı. Dava halen görülmektedir. Dava görülmekteyken, o malik, 2018 tarihli kat malikleri toplantısının iptalini gerektirecek hususları açıklamıştı. Ama şimdi 2019 tarihli kat malikleri kurulu toplantısını da delil olarak mahkemeye sundu. Peki böyle bir davada her yılın toplantısı incelenir ve karara bağlanır mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kat malikleri toplantısı mahkemede iptal edilebilir mi?

Binamızda kat maliklerinden biri, 2018 yılı kat malikleri toplantısının iptali için dava açmıştı. Dava halen görülmektedir. Dava görülmekteyken, o malik, 2018 tarihli kat malikleri toplantısının iptalini gerektirecek hususları açıklamıştı. Ama şimdi 2019 tarihli kat malikleri kurulu toplantısını da delil olarak mahkemeye sundu. Peki böyle bir davada her yılın toplantısı incelenir ve karara bağlanır mı? l S.Y.

***

Önce genel bir açıklama yapalım. Bir dava görülüyorken dava dilekçesinde ne ifade olunmuş, ne talep olunmuşsa ancak o görüşülür. Bu sadece kat mülkiyeti ile ilgili bir kural değil, genel bir kuraldır. Örneğin; bir davada bir trafik kazası sonucu yaralanmada tazminat talep olunmuş ise bu kaza öncelenir, ikinci bir kaza da olmuşsa buna bakılmaz. İkincisi kaza, ikinci bir davanın konusu olabilir.

***

Okuyucumun sorduğu soru da öyle. Dava konusu 2018 tarihli kat malikleri toplantısı. Belki şekil eksikliği belki kanunlara aykırı alınmış bir karar söz konusudur. Bu davada 2018 tarihli toplantı incelenir ve karara bağlanır. Karar olumlu olabilir, olumsuz olabilir bu ayrı ama böyle bir davada 2019 tarihli kat malikleri toplantısı ve alınan kararlar incelenemez.

Böyle bir dava nedeni varsa, bu ikinci bir dava konusu yapılır ve burada da sadece dava konusu yapılan 2019 tarihli toplantı incelenir. Aksinin kabulü halinde açılan bir dava hiçbir zaman bitmez. Bir dava açarsınız, her yılın toplantısını ekleye ekleye gidersiniz, karşı taraf da buna yanıt vere vere bitmez tükenmez bir yola girersiniz.

Dolayısıyla zaten yasa da buna izin vermez. Dava dilekçesinde sözü edilen hususlar dışında başka bir şey incelenmez. Okuyucumun davasında da sadece 2018 yılı toplantısı ve belgeleri incelenecektir.


Geri Dön