25 / 04 / 2024

Kat malikleri toplantısına kiracılar katılabilir mi?

Kat malikleri toplantısına kiracılar katılabilir mi?

Her sene olağan ve olağanüstü hallerde yapılan Kat Malikleri Genel Kurul toplantısına kimler katılabiliyor? Kat malikleri toplantısına kiracılar katılabilir mi? Kiracıların apartman yönetiminde hakları var mıdır?



Kat malikleri toplantısına kiracılar katılabilir mi?

Kat malikleri toplantısı, ana gayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı gibi konuların gündeme getirildiği toplantılar olarak karşımıza çıkıyor.


Apartman yöneticisi, bu toplantılarda kat maliklerinin oylamaları sonucunda seçiliyor. Peki "Kat malikleri toplantısına kiracılar katılabilir mi?"


Apartman yönetimi ile ilgili esasların belirtildiği Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kiracıların apartman yönetiminde fazla sorumluluğu bulunmuyor. Kiracılar yönetim toplantılarına katılabilitor ancak pan başkanı tarafından konuşma hakkı kendisine verildiğinde ancak dilek ve temennisini iletebiliyor.


Ayrıca kiracılar, kat maliki tarafından vekalet almadığı sürece oy kullanamıyor. Kat maliki, kiracısına ancak vekalet verdiği takdirde, kiracı oy kullanma ve yönetime seçilme hakkına sahip oluyor; Ancak vekalet alması, denetçi olmasına yetmiyor. Denetçi olunabilmesi için kat maliki olmak şartı aranıyor.



Kiracı hakları..

- Ev sahibi kira kontrat süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramıyor. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine sahip olur.


- Kiracı, kiraladığı evden yeteri kadar yararlanamadığı takdirde, evin sorunları olması halinde, kontrat süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evden çıkabiliyor.


- Evin demirbaş niteliği taşıyan bölümleri ile alakalı tadilatların bedelini ev sahibi karşılıyor. Ancak, kendi zevki doğrultusunda yapacağı değişikliklerden kiracı sorumlu oluyor.


- Kiracının apartman yönetiminde fazla bir sorumluluğu olmuyor. Apartman yöneticisi olabilmesi için, ev sahibinin kendisine vekaletname vermesi gerekiyor.


- Kiracı, evden çıkarken söz konusu konuta zarar vermediği, evi aldığı gibi bıraktığı sürece depozitosunu alma hakkına sahiptir.



Kiracı apartman yöneticisi olabilir mi?
Kiracıların apartman yönetiminde hakları var mıdır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön