25 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti tapusu almak zorunlu mu?

Kat mülkiyeti tapusu almak zorunlu mu?

Kat Mülkiyeti, inşaatı tamamlanmış ve oturma izni alınmış yapılarda kurulabiliyor.Tapu için gerekli evrakların tamamlanıp,tapu harcının ödenmesi gerekiyor.Peki kat mülkiyeti tapusu almak zorunlu mu?



Kat mülkiyeti tapusu almak zorunlu mu?

Türk Medeni Kanununa göre kat mülkiyeti,Kat Mülkiyeti Kanununa tabi tutuluyor.Kanun gereğince, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, bu Kanun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor.


Binaya kat mülkiyeti alınabilmesi için gerekli belgeler ve bir dilekçe ile yapının bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunulması gerekiyor. Kat mülkiyeti tapusu almak için gerekli evraklar:


- Genel inşaat projesi,

- Vaziyet planı,

- Yapı kullanma izin belgesi (iskan)

- Her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi nevini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini gösteren liste,

- Yönetim planı,

- Maliklerin nüfuz cüzdanları ile vesikalık fotoğraflarıdır.


Kat mülkiyeti tapusu almak zorunlu mu?

Kat mülkiyetine geçiş kanunen zorunlu olmuyor.Kat mülkiyetine geçmeyenlere, 2009 yılının sonunda yapılan düzenlemelerden önce belli bir miktar para cezası kesilebiliyordu. 


Fakat, 07 Temmuz 2009 Tarih ve 27281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5912 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununun bazı maddeleri değişti.


Buna göre, Kat Mülkiyeti Kanununun 14/4 maddesi yürürlükten kaldırıldı. Bu düzenleme ile (14/11/2007 tarih 5711 sayılı Kanunla getirilmiş olan) kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyenlere verilecek cezalar kaldırılmıştır.


Yine de kat irtifakından kat mülkiyetine geçmek istemeyenler bazı aboneliklerini yüksekten ödemek zorunda kalıyorlar


Aidat yükümlülüğü ne zaman başlar?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön