26 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti tapusu almak şart mı?

Kat mülkiyeti tapusu almak şart mı?

Evlerin tapusunda 'kat irtifakı' ya da 'kat mülkiyeti' gibi ifadeler bulunuyor. Peki bu ifadelere ne demek? Kat mülkiyeti tapusu nasıl alınır? Kat mülkiyeti tapusu almak şart mı? İşte tüm merak edilenler...



Kat mülkiyeti tapusu almak şart mı?
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında anagayrimenkul içerisinde bağımsız bölümler için kat mülkiyeti tapusu alınabiliyor. Bu tapunun alınabilmesi için inşaatın tamamlanmış, oturma izinlerinin alınmış olması şartı bulunuyor.

Kat mülkiyeti tapusu, bağımsız bir bölüm üzerindeki mülkiyete deniliyor. Sırasıyla, bina inşaatı tamamlanınca oturma raporu alınıyor. Arsa hissesi olarak alınan mülk binaya dönüşüyor. Mülk binaya dönüştükten sonra kat mülkiyeti tapusu alınabiliyor. Bu durumda gayrimenkulün en net durumu belgeleniyor.

Peki kat irtifakından sonra kat mülkiyetine geçilmesi gerekiyor mu? Kat mülkiyeti tapusu almak şart mı? İşte tüm merak edilenler...

Kat mülkiyeti tapusu almak şart mı?

Kat mülkiyeti tapusu almak şart mı?

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş kanuna göre zorunlu olmuyor. Bilindiği üzere, kat mülkiyetine geçmeyenlere, 2009 yılının sonunda yapılan düzenlemelerden önce belli bir miktar para cezası kesilebiliyordu. 

Ancak, 07 Temmuz 2009 Tarih ve 27281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5912 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununun bazı maddeleri değişmişti.

Bu kapsamda, Kat Mülkiyeti Kanununun 14/4 maddesi yürürlükten kalkmıştır. Bu düzenleme ile (14/11/2007 tarih 5711 sayılı Kanunla getirilmiş olan) kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyenlere verilecek cezalar kaldırıldı. 

Kat mülkiyeti tapusu örneği 2021

Kat mülkiyeti tapusu almak şart mı?

Kat mülkiyeti tapusu örneği 2021!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön