24 / 04 / 2024

Kavan Yapı Bağdat Caddesi'ni dönüştürüyor!

Kavan Yapı Bağdat Caddesi'ni dönüştürüyor!

Bağdat Caddesi’nde yıkılan binaların yerine 100 milyon dolarlık yatırımla 400 konut yapılacak. Hak sahiplerine 1 milyon lira kira ödeyecek olan müteahhit firma, yeni konutları yaklaşık 14 ayda teslim edecek.



Kentsel dönüşüm 2015 yılına hızlı başladı. Bağdat Caddesi’nde yıkılan binaların yerine 100 milyon dolarlık yatırımla 400 konut yapılacak. Hak sahiplerine 1 milyon lira kira ödeyecek olan müteahhit firma, yeni konutları yaklaşık 14 ayda teslim edecek. Depreme karşı binaları güçlendirme bilinci gün gittikçe artıyor. Bu kapsamda kat maliklerinin anlaşması sonucunda Bağdat Caddesi’nde 14 binanın yıkımına başlandı. Bunun için 100 milyon dolarlık kaynak ayıran müteahhit firma, yıkılacak binaların yerine 400 yeni konut yapacak. İşi üstlenen Kavan Yapı, yeni konutları 14 ayda sahiplerine teslim edecek. Dönüşüm sonrası değerlerin 1 milyar liraya yükselmesi hesaplanıyor.



KİRAYA 1 MİLYON TL

İstanbul’da kentsel dönüşümle ilgili 2015 yılında 100 milyon dolarlık bir yatırım planladıklarını açıklayan Kavan Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şemsettin Kavan, “Burada, site sahipleri görüşüp bir yönetim kurulu oluşturmuşlar. Bu da yaklaşık 400 daire gibi bir yatırım ediyor. 2015 için programı doldurduk. Tamamı Bağdat Caddesi, Suadiye, Erenköy, Fenerbahçe, Şaşkınbakkal, Bostancı dahil. Biz, 400 daireyi programa aldık. Şu anda 4 binanın yıkımı başladı” dedi. Kat maliklerine kira da verdiklerini söyleyen Kavan, “Bina bitim süresi kaç ay ise o kadar süre taşıma ve kira bedeli ödüyoruz. 400 dairenin aylık kiraları hesaplandığında toplam yaklaşık 1 milyon liralık kira ödüyorsunuz. Sonra binaları 12 ya da 14 ayda binaları bitirip teslim ediyoruz” dedi.

BOSTANCI'DA ORAN YÜZDE 60'A 40 OLUR

Kat sahiplerinin kira için yeni konutlara çıktığını söyleyen Kavan, bunları hak sahiplerinin bulduğunu söyledi. Dönüşüm sonrası sahiplik oranlarına ilişkin Kavan, şu cevabı verdi: “Sistem tamamen kat karşılığı olduğu için bölgesel olarak değişiyor. Bostancı’da oran yüzde 60’a 40 olurken, Kozyatağı’nda bu oran yüzde 68’lere yükseliyor. Bağdat Caddesi’nde yüzde 80’e yüzde 20 gibi rakamları buluyor. Bağdat Caddesi’nde örneğin bir daire denizi net görüyorsa ve 250 metrekare ise yaklaşık 2-2,5 milyon dolara bir satış bedeli var."


KADIKÖY’DE YIKIM İÇİN 800 BİN DOSYA VAR


Kadıköy’deki binaların şu anda yüzde 20’sinin yıkıldığını söyleyen Kavan, “Belediyede bekleyen 800 bin tane daha dosya var. Çevre belediyelere dağıtmışlar. Bu hizmete cevap veremiyorlar” dedi. Kavan, Kadıköy’de dönüşümün 10 yılda tamamlanabileceğini, devletin bu sürece desteğinin önemli olduğun söyledi.


İMARDA 0,25 EMSALÇIKMAZI


Kentsel dönüşümde arsa imar planlarında verilen 0,25’lik oranda süre uzatımının olup olmadığını bilmediklerini vurgulayan Kavan, “Belediyeler ‘bu imarı artık vermeyeceğiz’ diyor. Emsaliniz 2,07 ise 2,07 yapacaksınız. Bu da 3+1 binada oturuyorsanız, müteahhide verdiğinizde 2+1’e düşmeniz demek" diye konuştu.


DEĞERLERİ 1 MİLYAR $'A YÜKSELİR


Bağdat Caddesi’nde dönüşüm sonrası bina değerlerinin artacağına vurgu yapan Kavan, şöyle devam etti: “400 dairenin değeri 400 milyon dolarsa, yaptığımız zaman 1 milyar dolarlık bir değer geliyor. Bugünkü rakamla katı yaklaşık 200 milyon liraysa, dönüşüm sonrası 450-500 milyon lira olur” dedi.



Yeni Şafak 


Geri Dön