18 / 04 / 2024

Kavan Yapı, Bağdat Caddesi'ni yeniliyor!

Kavan Yapı, Bağdat Caddesi'ni yeniliyor!

Kocaeli'nin en büyük müteahhiti Kavanlar İnsaat'ın ortakları kentsel dönüşüm isine de girdi. Ailenin iki ferdinin kurduğu Kavan Yapı, Bağdat Caddesi'ni de içine alan bölgede pes pese eski binaları yeniliyor.



Star Gazetesi'nin röportajı;


1978 yılında Kocaeli'ye yerleşerek Kavanlar İnşaat'ı kuran Kavan ailesi kentsel dönüşüm işine de girdi. Ailenin fertlerinden Şemsettin ve Faruk Kavan'ın kurduğu Kavan Yapı, Bağdat Caddesi, Suadiye Caddebostan ve Şaşkınbakkal bölgelerde peş peşe eski binaları yeniliyor. 


Kavan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Kavan ile hem Symbol Kocaeli, Armadakent gibi projelere imza atarak Kocaeli'nin en büyük müteahhitlik şirketi unvanını elde eden Kavanlar Şirketler Grubu'nu, hem de yeni projelerini konuştuk. 


- İnşaat sektörüne ne zaman ve nasıl girdiniz? 

Aslen Kars'lıyız. Biri kız, 8 kardeşiz. 1963'lerde inşat işine girdik. Kocaeü'ye yerleştikten sonra 1978 yılında aile şirketi Kavanlar İnşaat'ı kurduk. Abimi bir trafik kazasında kaybedince diğer abim Fahri Kavan devraldı işleri. Bu şekilde 1999'a kadar devam ettik. Depremle birlikte inşaat sektörü bittiği için hazır beton işine girdik. Daha sonra Kavanlar İnşaat olarak 1.500 konutluk 400 milyon dolar değerinde Armadakent projesini başlattık. Kocaeli'nde 2003 yılında site kültürünü ilk getiren biziz. Sonrasında ise 2.400 konut ve AVM'yi kapsayan Kavanium projesini geliştirdik. 

700 milyon dolar değerindeki bu proje de 2008'de başladı 2010'da bitti. Bu arada da Körfez'de de 600 konut yaptık. Bu konutlar bitince 90 dönümlük bir arazi aldık. Ne yapabüiriz diye düşünürken Baumax 25 bin metrekare kapalı alan ve 7 bin metrekare otopark istedi. Onu yaptık. Sonra bu şirket dünyada iflas edince Türkiye'den çekildi. Biz de oramn yüzde 65'ini Koçtaş'a verdik, kalanı için de bir üetişim firmasıyla pazarlık halindeyiz. 

Bu araziye daha sonra 49 bin metrekare Medikalpark ve 206 yataklı Hilton yaptık. Proje içinde 7 bin kişilik kongre merkezi de var. Aynı araziye 198 dükkandan oluşan 157 bin metrekarelik AVM de yaptık. Böylece Symbol Kocaeü doğdu. Bu projenin değeri 300 milyon dolar. 

15 Nisan'da açılışı yapılacak. Marmara bölgesinin en büyük karma projesi. 

Hepsi kiracı olacak.

 

- İstanbul'a gelişiniz nasıl oldu? 

2006'da mevcut inşaat şirketimizle bağ-bahçe, konak ve villa inşaatı için Kavacık'a geldik. Sonra 2013 yılında Famk Kavan ile birlikte yüzde 50'şer ortaklıkla Kavan Yapı'yı kurduk. 


- Yaptığınız konutların fiyatı nedir? 1 milyondan başlıyor 1.5 milyona kadar. Bağdat Caddesi'nde ise deniz gören yer- Biz yüzde 25 pay alarak inşaata baslıyoKKTC'de 200 bin TL'den başlayıp 500 Kocaeli'nde ise 150 binden başlayıp 500- lerde daire fiyatları 2.5 milyon dolara ka- ruz. Su anda Bağdat Caddesi'nde rezibin liraya kadar çıkıyor. Villa fiyatları ise 600 bin liraya kadar çıkan fiyatlar var. dar çıkıyor. 1 milyon dolardan başlıyor. danslar ise 1-1.5 milyon lira arasında. 


-Peki Kavan Şirketler Grubu'nda ne kadar hisseniz var? 

Faruk Kavan'la birlikte yüzde 40 hissemiz var. 


-Kentsel dönüşüme nasıl başladınız? 

2013 yılında Kavan Yapı'yı kurunca fizibilite çalışması yapıp kentsel dönüşüme başladık. Şu anda bu alanda 100 milyon dolar yatırımımız söz konusu. Tamamen Bağdat Caddesi, Suadiye Caddebostan, Şaşkınbakkal ve Erenköy gibi lokasyonlarda çalışıyoruz. Şu anda 3-4 inşaatımız devam ediyor. 15 ayrı anlaşma da yapmak üzereyiz. 50 milyon dolar tutarında toplam 200 dairenin anlaşmasını yaptık. Geri kalan 14 anlaşma da dahil toplam 150 milyon dolarlık bir proje olacak. 


-Beton işi devam ediyor mu? 

Evet aile şirketimiz olarak 4 ayrı beton tesisimiz var. Kocaeli Yarımca'da devam ediyor. Ayrıca şu anda ailede herkes müteahhitlik yapıyor. 2. 

kuşaktan da müteahhit olanlar var. 


-Konut satışları nasıl gidiyor? 

Şu anda inşaatta talep durdu. Satış sıkıntısı devam ediyor. Geçen sene çok iyiydi. Bu sene daha sıkıntılı. Maliyetler arttı. 

Ayrıca kentsel dönüşüme verilen oran çok az, bu yüzden maliyetlere yansıyor. Kar oranı düşüyor. 

Geçen sene Kocaeli'nde Kavan Yapı olarak 150, burada da 100 konut sattık. Ciddi talep sorunu var. Ancak faizler düşerse vatandaş kredi kullanacağı için talep de canlanır. Gerçi bizim özkaynağımız olduğu için sıkıntımız yok. Biz bu yıl yüzde 15 büyüme hedefliyoruz. Ama sektörde bu yıl çürük elmalar elenecek. 


-Yeni kuşak da işin içinde mi? 

Benim kızım siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler okuyor. Ardından İngiltere'de mimarlık okumayı düşünüyor. Fahri Bey'in ise dört çocuğu var. Biri doktor, diğeri hukukçu. Diğer ikisinden biri iç mimar diğeri de inşaat mühendisi. 


-Desenize 2. kuşaktan 3 tanesi işin içine geliyor... 

Evet yoldalar... 


KUZEY IRAK'A TAKSİT SİSTEMİNİ GÖTÜRDÜ 


-İnşaat dışında başka neler yapıyorsunuz? 

Su anda turizme girmeyi düşünüyoruz. Arsa arıyoruz. Ciddi görüşmelerimiz var İstanbul ve Kıbrıs'ta... Zaten Kocaeli'ndeki Drajemizin içinde Hilton vardı. Simdi yeni otel için İstanbul'da yer bakıyoruz. İşletmeciliğini biz yapmayacağız. Ayrıca Kuzey Irak'ta da Merve Pazarlama diye bir şirketim var. kızımın ismini verdim. 

Taksit sistemini ilk kez Kuzey Irak'a ben götürdüm. Garanti ve servis sistemini kurduk. Evkur'daki sisteminin aynısı. Devlet memurlarına ve aylıklı insanlara satıs yapıyoruz. Peşin alıp taksitli veriyoruz. Müşterilerimiz memnun. Daha önce 2003 yılında KKTC'de medikal isi kurmuştum. Orda taksitle satıs yaptım. 10 yıl kaldık. Kapattık. Pazar bitince Kuzey Irak'ı seçtik. Tekstil ve beyaz eşya üzerine yaptık. Bine yakın bir cesit var Merve markasıyla yapıp satıyoruz. 

Simdi yeni pazarlar olarak Cezayir ve Ürdün'ü düşünüyoruz. 


-Kuzey Irak pazarında sıkıntı yok mu? 

SGS ve kalite kontrol ile ilgili bir donem sıkını oldu. Türk firmaların ciddi yatırımları var. Terör ciddi sıkıntı yarattı. Ağırlıklı inşaat Şirketleri sıkıntı gördü. Biz de yatırımları rölantiye aldık ama biz orada inşaat isinde olmadığımız için şanslıyız.


KKTCde 2.500 konut yaptı 


- Biraz da Kıbrıs'tan bahsedelim 2003 yılında Kıbrıs'a gittiğimizde yabancıların ciddi mal aldığını gördük. Bir inşat şirketi kurduk. ilk etapta 100 tane villa yapıp sattık. Sonra 200 konutluk site isine girdik. Beton santrali kurduk ama 2010'da kapattık. Avrupa'da kriz akınca yabancılar gelmedi, bu yüzden hafif yavaşladık. 2013 itibariyle yine alım gelmeye başlayınca bizde 250 konut daha yaptık. Yüzde 90'ını sattık. Simdi 250 konutluk bir proje daha var önümüzde. Bu da 300 milyon dolarlık proje olacak. İkinci çeyrekte bu projeye de başlamayı düşünüyoruz. KKTCde Kavan Yapı olarak devam ediyoruz. 


- Kıbrıs'ta kac konut yaptınız? 

Bugüne kadar Kıbrıs'ta 200 milyon dolar yatırımımız söz konusu. 2.500 konut yaptık. Ama su an orda tamamen rezidansa döndük. KKTCnin en büyük Türkiye kökenli firmasıyız. 


- Başka projeler var mı? 

Kocaeli'nde rezidans projemiz var. Yuvacık'ta ise tamamen basta Araplar olmak üzere yabancılara dönük 150 konut projemiz var. 50 milyon dolar tutarında. Aynı bölgede yine villa yapacağız. Fizibilitesi sürüyor. 150 milyon dolarlık bir proje olacak. Ayrıca Bostancı'da 400 konut ve 10 bin metrekarelik bir AVM için görüşmelerimiz devam ediyor.


STAR


Geri Dön