28 / 03 / 2024

Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Treni başlıyor!

Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Treni başlıyor!

Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Demiryolu projesi için düğmeye basıldı. Hat, Antalya Manavgat'tan başlayarak, Kayseri Kocasinan'da son buluyor..



T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Demiryolu projesi için düğmeye basıldı. Proje, 9 milyar 741 milyon 567 bin 389 TL'ye mâl olacak. 

 

Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Demiryolu için Bakanlık ve diğer yasal izinler alındıktan sonra kamulaştırma planları hazılanacak. Akabinde inşaat faaliyetleri başlayacak ve arazi hazırlığı yapılacak.

 

Altyapı inşaatı yapılacak, akabinde üst yapı inşaatına başlanacak. Demiryolu rayları döşenecek. Elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmalarının da yapılmasının ardından test işlemleri tamamlanacak.

 

Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Demiryolu 4 yıllık inşaat sürecinin ardından işletmeye alınacak.

 

Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Treni başlıyor!

 

4 kesim halinde yürütülüyor

 

Antalya’yı, Konya ve Kapadokya bölgesiyle Kayseri’ye ve Konya-Ankara Hızlı Tren hattı ile Ankara’ya bağlayacak proje çalışmaları TCDD Genel Müdürlüğü tarafından 4 kesim halinde ihale edilerek yürütülüyor.

 

Proje kesimleri; Manavgat-Seydişehir (Seydişehir-Antalya) Kesimi, Konya-Seydişehir Kesimi, Konya-Aksaray Kesimi, Aksaray Kayseri Kesimi olarak sıralanıyor.

 

1- Manavgat-Seydişehir kesimi 


Manavgat-Seydişehir (Seydişehir-Antalya) Kesimi 164+700 kilometre uzunluğunda planlanmakta olup, 43+850 kilometresi Konya İlinden, 13+400 kilometresi Isparta İlinden ve 107+450 kilometresi Antalya İlinden geçiyor.

 

2- Konya-Seydişehir kesimi 


Konya-Seydişehir Kesimi 87+742,74 kilometre uzunluğunda planlanmakta olup, tamamı Konya İl sınırlarında kalıyor, Meram, Akören ve Seydişehir İlçelerinden geçiyor.

 

3- Konya-Aksaray kesimi


Konya-Aksaray Kesimi ana hat ve yük hattı olmak üzere iki kesimden oluşuyor. 

 

4- Aksaray-Kayseri kesimi


Aksaray-Kayseri Kesimi, 149+126,219 kilometre uzunluğunda planlanmakta olup, 59+265 kilometresi Aksaray, 70+735 kilometresi Nevşehir ve 19+126,219 kilometresi de Kayseri İlinden geçmektedir. 

 

Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Treni başlıyor!

 

Hızlı trenin geçtiği il ve ilçeler

 

1) Antalya ili Aksu, Serik ve Manavgat ilçeleri

2) Isparta ili, Sütçüler ilçesi

3) Konya ili, Emirgazi, Beyşehir, Seydişehir, Akören, Meram, Çumra, Karatay, Selçuklu ilçeleri

4) Aksaray İli, Eskil, Merkez İlçeleri,

5) Nevşehir İli, Acıgöl, Merkez, Avanos, Ürgüp ilçeleri

6) Kayseri İli, İncesu ve Kocasinan ilçeleri


Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Demiryolu güzergahı

 

Manavgat-Seydişehir (Seydişehir-Antalya) Kesimi; Konya İli, Seydişehir İlçesinde yapımı planlanan Seydişehir-Beyşehir Ortak İstasyonundan başlıyor.

 

Güzergah Beyşehir İlçesinden geçtikten sonra, kilometre 147+300’de Isparta İli Sütçüler İlçesine giriyor. Güzergah, kilometre 160+700’de Antalya Manavgat İlçesine giriş yapıyor. Antalya ilinde Manavgat ilçesinden sonra Serik İlçesine giren güzergah, Aksu İlçesinde son buluyor.

 

Toplam uzunluğu, 164+700 kilometre olan Manavgat-Seydişehir (Seydişehir-Antalya) Kesiminin, 43+850 kilometresi Konya İlinden, 13+400 kilometresi Isparta İlinden ve 107+450 kilometresi Antalya İlinden geçiyor. 

 

Konya-Seydişehir Kesimi; Konya İli, Seydişehir İlçesinde yapımı planlanan Seydişehir-Beyşehir Ortak İstasyonundan başlıyor. Güzergah kilometre 39+050’de Akören İlçesine girmekte, yaklaşık 23 kilometre devam ettikten sonra Meram İlçesine giriş yapmakta ve yaklaşık 26 kilometre devam ederek son buluyor.

 

Konya-Aksaray Kesimi; Ana Hat ve Konya Yük Hattı olmak üzere iki hattan oluşuyor. Ana hat; Konya İli, Selçuklu İlçesinde Ankara-Konya Hızlı Tren Bağlantısı ile başlıyor, kilometre 23+850’de Karatay İlçesine geçiyor, kilometre 63+685’de Aksaray İli, Eskil İlçesine girerek Konya İlinden çıkıyor. Kilometre 86+100’de Aksaray İlinden çıkarak Konya İli Emirgazi İlçesine geçiş yapan güzergah, kiplometre 102+400’de Aksaray İline Merkez İlçeden tekrar geçerek kilometre 140+888’de Aksaray İstasyonunda son buluyor.

 

Aksaray-Kayseri Kesimi; Aksaray Merkez İlçesinde Aksaray İstasyonundan başlamakta kilometre 59+265’de Nevşehir İli Acıgöl İlçesine geçiyor. Nevşehir İlinde Acıgöl, Merkez, Avanos, Ürgüp İlçelerinden geçen güzergah, kilometre 130+000’da Kayseri İline girmekte ve Kayseri İncesu İlçesinden geçtikten sonra Kocasinan İlçesinde son buluyor.

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön